Paljusid ootab teine tõhustusdoos

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine tõuseb viiruste hooaja eel taas päevakorda.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine tõuseb viiruste hooaja eel taas päevakorda. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalministeeriumi juures tegutsev immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab COVID-19 vaktsiini teist tõhustusdoosi riskirühmadele. Sinna kuuluvad kõik üle 60aastased elanikud ja need üle 12aastased, kel on mõne kroonilise haiguse tõttu suurem risk põdeda koroonat raskelt. Täiendav kaitsesüst tuleb teha vähemalt kuue kuu möödudes viimasest doosist või koroonatõve põdemisest.

Alates 13. juulist alustab tervisekassa kampaaniaga “Koroona suvel ei puhka”, mis kutsub inimesi üles vaktsineerima.

Tervisekassa pressiesindaja Sander Rajamäe sõnutsi keskendutakse esmalt hooldekodudele. “Alustame peagi sealsete elanike ja personali vaktsineerimist. Erihoolekandeasutuses korraldavad vaktsineerimist õendusteenuse osutajad,” selgitas ameti kõneisik. Kõigis hoolekandeasutustes saab teha nii esmase vaktsineerimiskuuri kui ka esimese või teise tõhustusdoosi.

Ülejäänud riskirühmadesse kuuluvaid elanikke hakatakse vaktsineerima olemasoleva vaktsineerimisvõrgustiku kaudu, kuhu kuuluvad haiglad, erapartnerid ja apteegid. “Kogukondades hakkavad vaktsineerima perearstid,” täpsustas Rajamäe.

Tõhustusdoosi aeg sõltub nakatumiste arvust

COVID-19 haigusse nakatumine kasvab praegu Eestis mõõdukalt. Juhul kui nakatumiste kasv püsib madal ja haiglakoormus ei hakka märgatabvalt kasvama, soovitatakse teist tõhustusdoosi riskirühmadele augusti teisest poolest. “Teist tõhustusdoosi tuleks võimaldada ka hooldekodude elanikele ja töötajatele, kes nendega kokku puutuvad, ning tervishoiutöötajatele,” seletas immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, perearst Marje Oona.

Suve lõpus tehtav teine tõhustusdoos aitab Oona jutu kohaselt hoida immuunkaitset sügisel, mil viiruste levik üldjuhul suureneb. Kui aga haiglad hakkavad täituma oodatust kiiremini, kiirendatakse vaktsineerimisprotsessi jooksvalt.

Riskirühmadesse kuuluvaid elanikke hakkavad tõhustusdoosiga süstima haiglad, perearstid, apteegid ja õendusteenuse pakkujad.
Riskirühmadesse kuuluvaid elanikke hakkavad tõhustusdoosiga süstima haiglad, perearstid, apteegid ja õendusteenuse pakkujad. Foto: Urmas Luik

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa Keskus (ECDC) soovitab olemasolevatele andmetele tuginedes teise tõhustusdoosiga vaktsineerimist eelkõige üle 80aastastele inimestele, sest neil on immuunvastus vaktsineerimisel madalam ja risk põdeda COVID-19 haigust raskelt suurem. 60–79aastastele inimestele on teise tõhustusdoosi tegemine soovitav juhul, kui viiruse levik hakkab tõusma. Eesti andmedki näitavad, et COVID-19 tõttu haiglasse sattumise risk on suurem üle 60aastaste seas. 

Vanuse või tervise tõttu riskirühma kuuluvate inimeste kõrval soovitavad spetsialistid käsitleda riskirühmana ööpäevaringse üldhooldusteenuse ja erihoolekandeteenuse ning kogukonnas elamise teenuse saajaid. Need on inimesed, kes satuvad tihedamini omavahel lähikontakti ja nende seas on üldjuhul rohkem kõrge ea või tervise tõttu riskirühma kuuluvaid inimesi. 

Ekspertkomisjon soovitab teiseks tõhustusdoosiks monovalentseid mRNA vaktsiine Pfizer-BioNTech Comirnaty või Moderna Spikevax. Juhul kui inimesel on eelnevate vaktsineerimiste käigus mRNA põhistele COVID-19 vaktsiinidele tekkinud tõsised kõrvalmõjud, võib arsti otsusega tõhustusdoosiks kasutada Nuvaxovidi vaktsiini.

Vaktsineerimispunktid Pärnumaal

Pärnu haigla

(Ristiku 1, Pärnu)

  • T 13–15.40 Pfizer, Moderna, Janssen
  • K 8.30–11.30 Pfizer, Moderna, Janssen
  • R 8.30–14.30 Pfizer, Moderna, Janssen, Novavax
Qvalitase arstikeskus

(Suur-Sepa 14, Pärnu)

  • E–R 8.30–16, Pfizer, Moderna, Novavax
Port Arturi apteek

 (Lai 11, Pärnu):

  • T 17–20, Pfizer
Andmed: vaktsineeri.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles