Korrakaitsjad väntasid hukkunud ametikaaslaste mälestuseks üle 100 kilomeetri

Karl Hütt
, reporter
Copy
Lääne prefektuuri politseinikud ja päästekeskuse töötajad sõitsid jalgratastel Mäosse, et mälestada hukkunud kolleege.
Lääne prefektuuri politseinikud ja päästekeskuse töötajad sõitsid jalgratastel Mäosse, et mälestada hukkunud kolleege. Foto: Lääne prefektuur

Täna hommikul startisid Pärnust Järvamaa suunas Lääne prefektuuri ja Lääne päästekeskuse vaprad ratturid, et osaleda jalgrattasõidul hukkunud politseiametnike mälestusmärgi juurde Mäos.

Mälestussõidu peakorraldaja politseivaneminspektor Kreete Johani sõnutsi on mälestussõit austusavaldus politseinikele, kes on teenistuskohustusi täites hukkunud. “On oluline meeles pidada inimesi, kes pühendasid oma elu turvatunde loomisele ja Eestit oma töö ja pingutustega turvalisemaks muutsid,” lausus ta. 

Kahjuks on lühikese aja jooksul saanud Mäo politseinike mälestustahvel täiendust ja viimasel aastal on meie seast lahkunud veel kaks inimest. “Politseinikele on valus iga kolleegi kaotus ja tänane sõit on meie viis nende inimeste mälestust elus hoida,” rääkis Johani.

Jalgratturid Mäos mälestusmärgi juures.
Jalgratturid Mäos mälestusmärgi juures. Foto: Ppa

Mäos asuv mälestusmärk püstitati traagiliselt hukkunud Järva liikluspolitseinike Marek Lemmingu ja Argo Kivi mälestuseks. 15. detsembril 1994 peatasid nad kolleegidega sealsamas rutiinseks dokumentide ja koorma kontrolliks veoauto KamAZ. Teadmata, et veoauto koormas oli eelmisel päeval Tallinnast röövitud alkohol.

Koorma ülevaatuse ajal väljus veokist Andrei Iljuhhin, kes avas politseinike pihta tule. Lemming hukkus sündmuskohal, Kivi suri teel haiglasse, nende kolleeg Janek Tšeljadinov sai tulevahetuses raskesti vigastada.

Traditsiooniline jalgrattasõit toimus kuuendat aastat ja hommikul võeti teekond Mäosse ette peale Pärnu veel kolmest Eesti punktist, kokku osales mälestussõidul 75 jalgratturit.

Sõitjate seas oli politseinikke ja koostööpartnereid, samuti võttis mälestussõidust juba mitmendat aastat järjest osa president Kersti Kaljulaid. Taasiseseisvas Eestis on teenistuskohustusi täites hukkunud 25 politseiametnikku.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles