Järjekordse väikekooli kohal sõuavad murepilved (1)

Annika Auväärt
Copy
Pärnjõe koolis õpib sel õppeaastal 46 last. 
Pärnjõe koolis õpib sel õppeaastal 46 last. Foto: Mailiis Ollino

Kui seni on Pärnjõe kooli töö ümberkorraldamine olnud üksnes mõttes, siis nüüd sunnib õpilaste vähesus ja rahanappus Põhja-Pärnumaa valda tegudele. Kaalumisel on põhikoolina tegutseva Pärnjõe kooli viimase kooliastme sulgemine. Kogukond sõdib vastu.

Pärnjõe kool on ühe lasteaiarühmaga üheksaklassiline kool Vändra piirkonnas, kus käesoleval õppeaastal nõuab tarkust taga 46 last. Aasta-aastalt on nende arv kahanenud.

Põhja-Pärnumaa valla haridus- ja noortevaldkonna arengukavas on esile toodud, et prognooside kohaselt langus jätkub. Kümne aasta pärast läheb valla peale kokku 1. klassi umbes 60 last. Vallas on kuus kooli: Vändra gümnaasium, Pärnu-Jaagupi põhikool, Tootsi lasteaed-põhikool, Juurikaru põhikool, Pärnjõe kool ja Kergu lasteaed-algkool.

Kahanev õpilaste hulk tähendab ka rahakraanide ahtamaks jäämist. Arengukavas on nimetatud, et riigi eraldatav palgatoetus ei kata juba praegu ei põhikooli- ega gümnaasiumiõpetajate töötasu.

Riik maksab koolidele mõeldud toetust õpilaste arvu järgi. Pärnjõe kooli juht Valdur Ojala tunnistas, et üksnes riigilt saadud rahaga ei suudaks nad oma õpetajatele palka maksta. Vald paneb ligemale poole juurde. “See on riigi surve omavalitsustele, et korrastage oma koolivõrk,” selgitas Ojala.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles