Galerii ⟩ Alasti kistud Pärnu ühes vanimas majas tulid päevavalgele ligemale 350aastased laemaalingud

Copy

Pärnus Rüütli uulitsa ääres asuva linna ühe vanima hoone, Mohri maja remontijaid tabas lammutustööde käigus üllatuste kaskaad. Kuuel eri ajastul paigaldatud krohvi ja kipsi ning mitme värvikihiga kaetud seintelt ilmusid puhastamise käigus lagedale nii baroksed seinamaalinguid kui kõige tipuks hoone ehitamise ajast ehk 341 aasta tagant pärit hästi säilinud tala-laemaalingud, rääkimata muudest aastasadade jooksul sündinud viimistluselementidest.

Hoone arendaja Kristjan Mugra ütles, et pärast seda kui maja eelmisel talvel omanikku vahetas ja plaani võeti selle põhjalik renoveerimine, võis eeldada, et üllatusi tööde käigus sünnib, aga et neid nii palju koguneb, ei osanud ta oodata. Seda enam, et ajaloouurijad ja muinsuskaitsjad on hoones varemgi teadustööd teinud ja selle teadaolevalt küllalt põhjalikult läbi hekseldanud. Ometi oli palju ajaloohõngu jäänud peitu aastate jooksul ladestunud “kultuurkihtide” alla.

“Ükski maja senine omanik pole konstruktsioone puutunud ja on ladunud uued materjalid vanade peale,” seletas ta, märkides, et seinte puhastamise järel tekkis majja juurde koguni 15 ruutmeetri jagu põrandapinda. “Ühe kipsseina tagant tuli välja näiteks ahi, millest varem kellelgi aimu ei olnud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles