Kõmsi üllatas arheolooge tarandkalmetega

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Lihula kandis elav ajaloolane ja arheoloog Mati Mandel peab end haldusreformi keerdkäikude kiuste läänemaalaseks ning kutsub noori Lõuna-Läänemaale elama.
Lihula kandis elav ajaloolane ja arheoloog Mati Mandel peab end haldusreformi keerdkäikude kiuste läänemaalaseks ning kutsub noori Lõuna-Läänemaale elama. Foto: Mailiis Ollino

Lääneranna valla ligemale 160 elanikuga Kõmsi küla rahvamajas esineb sel laupäeval, 26. novembril arheoloog, muinsuskaitseameti elutöö preemia mullune laureaat Mati Mandel, kes räägib huvilistele väljakaevamistest piirkonnas ja esitleb raamatut oma õpetajast Vello Lõugasest.

Raamatu “Vello Lõugas: arheoloog, muinsuskaitsja, kodu-uurija” koostasid arheoloogid Mati Mandel ja Ants Kraut ning kohapeal saab teosega tutvuda ja seda ka osta.

Mandeli sõnade kohaselt pakkusid väljakaevamised omaaegse Karuse kolhoosi maadel aastail 1969–1972 ja 1979–1983 arheloogidele palju põnevust, viidates omaaegsele segaasustusele ning Volga-Oka ülemjooksu aladelt pärit inimestele. Huvitavad olid vanad tarandkalmed, millest seal kandis varem midagi ei teatud, muinasaja lõpu põletuskalmed ja muistsete põldude asukohad.

Esimesi arheoloogilisi väljakaevamisi Kõmsi piirkonnas jäädvustas ka ringvaate “Nõukogude Eesti” filmigrupp.

Kohtumisel ilmestab pärnumaalane Mati Mandel oma juttu slaididega väljakaevamistelt ja fotograaf Rein Kärneri 1970. aastatel jäädvustatud filmilõiguga.

Lääneranna vallakeskuses Lihulas käib mõisas koos ajalooklubi, kelle liikmetele ja huvilistele esinevad Tartu ülikooli ja muuseumide tuntud ajaloolased ning järgmise aasta jaanuari ettekanded käsitlevad arheoloogilisi uuringuid Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles