Päästekeskus keelab siseveekogudel jääle mineku

Pärnu Postimees
Copy
Jõgede ja järvede jääolud on muutunud niivõrd ebastabiilseks, et Lääne päästekeskus keelab siseveekogudel jääle mineku. 
Jõgede ja järvede jääolud on muutunud niivõrd ebastabiilseks, et Lääne päästekeskus keelab siseveekogudel jääle mineku. Foto: Arvo Meeks

Viimastel nädalatel maha sadanud vihm ja plusskraadid on vähendanud jää paksust ja muutnud jääolud ebastabiilseks, mistõttu keelab Lääne päästekeskus homsest siseveekogude jääle mineku.

Keeld kehtib nii Pärnumaal kui Järva-, Rapla-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaal siseveekogude jääle mineku kohta.

Lääne päästekeskus teatas, et jääolud on muutunud sulailma ja tugevate vihmade tõttu ohtlikuks ning keelu eesmärk on ennetada traagilisi veeõnnetusi.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Volteini sõnutsi võib jääkaane paksus kohati olla küll kümmekond sentimeetrit või rohkemgi, kuid tuul ja plusskraadid on tekitanud jäässe pragusid ning mitmel pool kalda ääres on jää täiesti lahti. Ka on see muutunud väga rabedaks ega kanna enam inimest.

Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli, mistõttu tekib alajahtumine kiiresti. Täiskasvanud inimene peab sellistes oludes vastu maksimaalselt kümmekond minutit, lapsed kaotavad jäises vees teadvuse veel kiiremini.

“Seega praegustes oludes on veekogul juhtunud õnnetustel sageli traagilised tagajärjed,” ütles Voltein.

Päästeamet palub lastevanematel ja õpetajatelgi koolides selgitada lastele muutunud jääolusid ja rääkida sellega kaasnevatest ohtudest. Kui keegi on veekogul hätta sattunud, tuleb viivitamatult helistada 112 ja kutsuda abi.

Kui miinuskraadidega talveilmad naasevad, siis vajadusel piiranguid leevendatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles