Järelvaadatav ⟩ Lääneranna volikogu otsustas Metsküla ja Lõpe kooli sulgeda (1)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tänase volikogu istungi põletavaim teema on valla koolivõrgu korrastamine.
Tänase volikogu istungi põletavaim teema on valla koolivõrgu korrastamine. Foto: Kristo Niglas

Täna keskpäeval algaval Lääneranna volikogu istungil on päevakorras koolivõrgu korrastamise eelnõud.

Volikogu esimees Armand Reinmaa tegi ettepaneku, et järgmisest õppeaastast jätkaks Koonga kool koolieelse lasteasutuse ja neljaklassilise koolina. Kaoksid teine ja kolmas kooliaste. Sama saatus tabaks Virtsu ja Varbla kooli. Kõmsi lasteaiast-algkoolist on plaanis kaotada 5. ja 6. klass ehk see jätkaks 1. septembrist lasteaia ja neljaklassilise koolina. Lõpe ja Metsküla kooli uksed jääksid 1. septembrist suletuks. Lõpel asuv lasteaed liidetaks asutusena Koonga kooliga.

Kogukonnad olid kõik sellise muudatuse vastu. 


Vallavalitsus tegi ettepaneku sulgeda kaks kooli: Virtsu ja Lõpe. Igas valla piirkonnas võiks vallajuhtide arvates olla üks lasteaed-algkool. Põhikooli kolmas õppeaste ja gümnaasium asuks vallakeskuses ehk Lihulas.

Koonga ja Varbla kool muutuksid vallavalitsuse ettepanekul algkooliks 2024. aasta sügisest. See annaks vanematelt küllalt aega sättida paika tulevane elukorraldus.

Kui Reinmaa ettepanek oli sulgeda Metsküla kool juba tänavu sügisest, siis vallavalitsuse hinnangul võiks seda teha järgmise aasta 1. septembril. Majanduslikust seisukohast ei näe vald Metsküla kooli munitsipaalkooli võrgu osana, kuna vallal pole umbes 20 õpilasega kooli pidada otstarbekas olukorras, kus põhjapiirkonna algkool oleks Kõmsi kool

Tänase volikogu istungi põletavaim teema on valla koolivõrgu korrastamine.
Tänase volikogu istungi põletavaim teema on valla koolivõrgu korrastamine. Foto: Kristo Niglas

Vallavalitsus leiab, et arvestades kogukonna tugevat toetust ja kooli hoolekogu hinnangut Metsküla kooli laste arvu kasvu suhtes, tuleks anda kogukonnale võimalus pidada Metsküla kooli erakoolina, kui kohalikud elanikud selleks soovi avaldavad. Kuna erakooli loomine nõuab aega, jääks kogukonnale aastake luua juriidiline isik.

Peale volikogu esimehe esitatud eelnõu tuleb reedel volikogus arutusele Isamaa ridades volikokku kuuluva Raul Oberschneideri ettepanek lõpetada üksnes Lõpe kooli tegevus, muud jätta nii nagu seni. Samuti Varbla ja Koonga kogukonna esitatud eelnõud, et nende koolid jätkaksid üheksaklassilisena nagu siiani.

Lääneranna vallavolikogu 21 kohast 11 kuulub Lääneranna valimisliidule. Keskerakonnal on neli, Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal kolm, valimisliidul Tegusad Kogukonnad kaks mandaati ja Isamaal üks. Võimuliidu moodustavad Lääneranna valimisliit, Keskerakond ja Isamaa.

Kuu lõpuks ehk viis kuud enne järgmise õppeaasta algust tuleb vallal haridus- ja teadusministeeriumile teada anda, mis saab edasi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles