Pärnu linnafirma laiendab haaret

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel suvel alustas linnafirma Pärnu linnas tasulise parkimise korraldamisega, suveks palgatakse selleks lisatööjõudu.
Eelmisel suvel alustas linnafirma Pärnu linnas tasulise parkimise korraldamisega, suveks palgatakse selleks lisatööjõudu. Foto: Ants Liigus

Pärnus järjepidevalt tegevust laiendanud ja aastatagusega võrreldes töötajate arvu kolmekordistanud linnafirma OÜ Pärnu Haldusteenused sai enda kasutusse mitu objekti euroraha toel renoveeritud Vallikäärus.

Pärnu linnavalitsus otsustas anda neljaks aastaks Pärnu Haldusteenuste tasuta kasutusse Vallikääru ujuvkaid, tualetid ja sealse kontserdipaiga metallaiad.

Alustab Vallikäärus

Pärnu Haldusteenuste juhataja Raul Sarandi jutu järgi on Vallikääru puhul oluline, et tegemist on eurorahaga ehitatud objektiga, mille pealt ei tohi tulu teenida. Omavalitsus peab pakutud teenuse eest saadud tulu kulutama sama objekti heaks.

Linnafirma kohustuseks jääb Vallikääru ujuvkaide korrashoid ja seal silduvate paatide ja kaatrite omanike käest parkimise eest tasu kasseerimine.

Samuti peab firma Vallikääru alal osutama WC-teenust. „Valli sees olevad tualetid avatakse vaid ühe või teise ürituse tarbeks ja koostöös korraldajaga. Iga päev need lahti ei ole,“ selgitas Sarandi.

Ühtlasi on plaanis avada tualetid üle vallikraavi laste mänguväljaku kõrval, kuid selleks pole linnal praegu kasutusluba. Kui luba saadakse, on need suvisel ajal avatud päev läbi ja külastajatele tasuta. Tualettide hooldamise kohustus lasub linnafirmal.

Veel peab linnafirma hoolitsema Vallikääru kontserdipaiga metallaedade eest: need paigaldama, tegema igapäevast hooldust ja teisaldama talveks hoiuruumidesse. Peale selle lisatööd kontserdikorraldajate heaks.

Linnafirmas on praegu palgal 18 inimest, aasta tagasi oli neid kuus. „Eks töömahud ole kõvasti kasvanud,“ põhjendas Sarandi.

Aasta tagasi alustanud Pärnu Haldusteenuste suurimad ülesanded on peale kohustuste Vallikäärus linna viie kalmistu ja kommunaalkortermajade haldamine, eelmise aasta suvel võeti OÜ EuroPargilt üle kogu linna tasulise parkimise korraldamine, käesolevast aastast koristab ettevõte linna bussiootekodasid.

Palkab tööjõudu

Suvel kavatseb firma palgata hooajast lähtuvalt ajutist tööjõudu. „Näiteks parkimiskontrolöre, seda talviste põhitöötajatega ära ei tee,“ rääkis Sarandi. „Palkame eelkõige gümnaasiumiõpilasi, kes on 18 täis saanud.“

Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius lisas: „Peale selle saavad töömehed ülesandeid, näiteks langetada murdunud või ohtlikke puid, parandada pinke, laduda tänavakive, teha väiksemaid remonttöid linnavara taastamisel ja hooldamisel. Eks tulevikus lisandu neid töid, mida linn praegu turuhindadega ostab teenuseosutajatelt.“

Samuti osutab Pärnu linnafirma teenust linna allasutustele.

Sarandi väitel on Pärnu Haldusteenuste senine tegevus kulgenud plaanipäraselt ja eelmise aasta kokkuvõttes ollakse kasumis. Firma eelmise aasta majandusaruanne pole veel kinnitatud, kuid see peaks allkirjad saama lähiajal.

Iga äriühing peab kasumit teenima. „Nüüd on küsimus omanikus, et kellele jääb kasum. Kui omanik on omavalitsus, jääb see omavalitsusele ehk linnakodanikele,“ selgitas Sarandi linnafirma vajalikkust. Kui omanik ehk linn konverteerib kasumi tööks, suudetakse sama raha eest rohkem ära teha. Sarandi ütles, et kui linnaruumis tuleb üks või teine asi kiiresti ära teha, on linnaettevõte selleks võimeline.

Tulevikuplaanide kohta avaldas Sarandi, et lisategevust nad praegu ei planeeri. „Liiga kiire kasv on ohtlik,“ leidis ta. „Arvan, et me oleme piiril, kus peame oma süsteemi paika loksutama ja rutiini kujundama. Kui hakata rabelema, kiilub asi kinni.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles