Pärnu Kaubamajakas saab tuleval aastal mahuka laienduse

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Uus laiendus tuleb Energia tänava poolsesse külge.
Uus laiendus tuleb Energia tänava poolsesse külge. Foto: Kaubamajakas

Pärnu Kaubamajakas saab tuleva aasta novembriks 5300 ruutmeetrit laiendust. Suvepealinna kaubandusvõrku lisandub uusi kaubamärke.

Kaubamajakat 13 aastat juhtinud Ivar Pinsel räägib laienduse vajadusest ajalukku vaadates. Keskus avati 2004. aasta mais ja üsna kiiresti, 2007. aastaks tehti laiendus ja 2014. aastal ehitati juurde kahekorruseline restoranide osa. “Enne koroonaaega tekkis taas vajadus laieneda ja ehitada neljas etapp, muuta keskuse logistikat paremaks ja tuua juurde uusi kaubamärke. Asi jäi toona venima, kuid nüüd on selleks õige aeg,” kinnitas ta.

Praegustest rentnikest laieneb Euronics poole suuremale pinnale, ligemale 1700 ruutmeetrile. Moekaupade poole pealt on uued tulijad spordipood Sports Direct, pesupood Women’secret, jalatsipood Skechers ja veel mõni.

Asi jäi toona venima, kuid nüüd on selleks õige aeg.

 


Praeguse maja taha ehitatav juurdeehitus tuleb ühekorruseline. Kui tavapäraselt proovitakse kaubakeskused teha sellised, et inimene käiks keskuse läbi ega peaks sama teed tagasi tulema, tekib nüüd Pinseli sõnutsi Kaubamajakas ringkoridor ja külastaja jõuab tagasi samasse kohta, kust alustas. Reeglina on keskustel kliendisissepääs kahest–kolmest kohast, kuid Kaubamajakasse pääseb neljast kohast.

Majatagune parkla ja sissepääs keskusse ehituse ajaks küll suletakse, aga laienduse valmides avatakse taas. Külastajat mõjutab ehitustegevus vähe, kuna ehitustöid tehakse enamjaolt maja taga. Keskus on avatud tavapärastel aegadel.

Ehituse teeb keerukamaks asjaolu, et juurdeehitus tuleb praeguse hoone taha, kus asub keskuse igapäevaseks toimimiseks vajalik teenindus- ja laadimisala.
Ehituse teeb keerukamaks asjaolu, et juurdeehitus tuleb praeguse hoone taha, kus asub keskuse igapäevaseks toimimiseks vajalik teenindus- ja laadimisala. Foto: Urmas Luik

Jaekaubanduse seisu kommenteerides ütleb Pinsel, et arve vaadates on väga raske näha kindlat suundumust. Pinseli hinnangul liigutakse tavalises rütmis, kuigi võiks arvata, et inimestel on hinnatõusu tõttu vähem raha kasutada. Traditsiooniline kaubandus on heal järjel, võib minna ka kehvemaks, aga alati on languse järel oodata tõusu. “Mulle tundub, et oleme Eestis hinnatõusuga kohanenud ja loodetavasti on see taltumas. Meie numbrites langust ei paista,” rääkis ta.

Laienduse ehitab Mapri Ehitus. Juurdeehituse kogumaksumuseks kujuneb orienteeruvalt kümme miljonit eurot.

Ettevalmistused ehitustöödeks juba käivad.
Ettevalmistused ehitustöödeks juba käivad. Foto: Urmas Luik

Mapri Ehituse projektijuht Marko Joa rääkis, et Kaubamajaka laienduse neljanda etapi raames ehitatakse Pärnu suurimale kaubanduskeskusele juurde 5300 ruutmeetrit uut pinda ja osaliselt ehitatakse ümber olemasolevaid üüripindu umbes 4000 ruutmeetri ulatuses. “Ehituse teeb keerukamaks asjaolu, et juurdeehitus tuleb praeguse hoone taha, kus asub keskuse igapäevaseks toimimiseks vajalik teenindus- ja laadimisala. Kuna kaubanduskeskus peab toimima seitse päeva nädalas, paneb ehitusprotsessi juhtimine Mapri Ehituse meeskonna korralikult proovile,” rääkis ta.

Ühekorruseline laiendus tuleb 5300ruutmeetrine.
Ühekorruseline laiendus tuleb 5300ruutmeetrine. Foto: Kaubamajakas

Suur osa juurdeehitatava hoone katusest kaetakse päikesepaneelidega. Veel pakutakse elektriautodega külastajatele võimalust keskuse juures autosid laadida.

Kaubamajaka tegevjuhi Ivar Pinseli sõnutsi on praeguse seisuga uute pindade üürilepingud suuremalt jaolt sõlmitud, mõne üksiku asjus käivad veel läbirääkimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles