Pildid Soontagana malevkond kutsus arheoloogi kampa

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kaitseliidu Pärnumaa maleva Soontagana malevkond tähistas 20. aastapäeva Nedrema puisniidul.
Kaitseliidu Pärnumaa maleva Soontagana malevkond tähistas 20. aastapäeva Nedrema puisniidul. Foto: Karri Kaas

Lumevaiba sulamise järel muutis Kaitseliidu (KL) Soontagana malevkond plaani ja kogunes oma 20. aastapäeva tähistama talvisel pööripäeval maalinna asemel Nedrema puisniidule. Tõrvikutule valgel esitati torupilli ja šamaanitrummiga muusikaline tervitus. Muinasajahõngulisel koosviibimisel meenutati malevkonna tegusaid algusaastaid, räägiti olevikust ja tulevikust, kinnitati keha.

Arheoloog ja ajaloolane Mati Mandel rääkis üle 300-liikmelisele malevkonnale nime andnud Soontaganast kui muistsete eestlaste vabadusvõitluse kantsist ja sellest, mida on kroonik Läti Henrik kirjutanud maalinna piiramisest 1210. aastal, mil linnus ei alistunud Soontagana kihelkonnas sõjakäigul olevatele sakslastele. Talvel kuus aastat hiljem piirasid ristisõdijad linnust üheksa päeva, kuni seal lõppes vesi ja toit ning vallutajad jõudsid eesmärgile.

"Soontagana maalinn oli omal ajal võimas rajatis ja eestlased panid seal vastu, ei alistunud niisama lihtsalt ja see on ka õpetus tänapäevaks, et vastupanu kasvatab alati tulevasi kangelasi. Nii nagu Andres Saal on kirjutanud oma raamatus Soontagana piiramisest, siis need poisid, kes seda kunagi lugesid, võitlesid vabadussõjas ja võitsid Venemaad," rõhutas Mandel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles