Päästjaid hoidsid rakkes põlevad korstnad

Pärnu Postimees
Copy
Tahmapõleng. Pilt on illustratiivne.
Tahmapõleng. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Möödunud ööpäeval käisid päästjad Pärnumaal kustutamas kahte põlengut. Mõlema puhul oli tegemist hooldamata kütteseadmete tõttu tekkinud korstnapõlengutega.

Eile natuke enne kella üheksat õhtul kutsuti päästjad Lääneranna valda Järve külla, kus korstnast oli leek väljas. Omanik suutis ise põlengu veega ära kustutada, kuid päästjad panid majaomanikule siiski südamele, et tuleb kiiremas korras kutsuda korstnapühkija.

Kell 22.04 teatati taas tahmapõlengust, sedakorda Pärnu linnas Järva tänaval. Päästjad kustutasid ja jahutasid korstna maha ning palusid pererahval kutsuda korstnapühkija hooldamata küttekehi kontrollima.

Lääne regioonis kokku reageerisid päästjad möödunud ööpäeval kuuele kütmisega seotud väljakutsele. Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits toonitas, et külmade talveilmadega on kütmist alati rohkem ja seetõttu peab ka korstnapühkija küttekolded tihedamini üle vaatama. Korstnast tekkivad tahma- ja pigipõlengud on väga ohtlikud: need lõhuvad kütteseadmeid ja pragude kaudu levib põleng kiiresti hoonesse. Järgneb juba korvamatu kahju.

Küttesüsteemist alguse saanud põlenguid saab iga koduomanik ennetada. Esimese asjana tuleb paluda kutseline korstnapühkija neid üle vaatama ja hooldama. Küttesüsteeme peab hooldama nii tihti, et ei tekiks tahma- või pigipõlemise ohtu, kuid mitte harvem kui kord aastas.

Sääraste õnnetuste ärahoidmiseks:

  • Aasta ringi kasutatavas elamus tuleks kütteseadmeid ja lõõre puhastada kaks korda aastas.
  • Hooajalises elamus peab korstnapühkija käima kord enne kütteperioodi algust. Puhastamissagedus peab välistama tahmapõlengu ohu.
  • Kortermajade ja ridaelamute küttesüsteeme peab korra aastas puhastama kutseline korstnapühkija.
  • Kutselise korstnapühkija akt on oluline säilitada, sest see annab majaomanikule kindluse küttesüsteemide tehnilise korrasoleku kohta ja õnnetuste korral on võimalik kindlustushüvitise saamiseks tõendada, et küttekolded olid hooldatud.
  • Päästeameti küttesüsteemide portaalist leiad info registreeritud lokaalsete küttesüsteemide ja nende korrasolu kohta, samuti teenust pakkuvate korstnapühkijate ja pottseppade kontaktandmed ja nende tööpiirkonnad.
  • Korstnapühkijate andmeid leiab ka lehelt www.korsten.ee

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles