Peagi avaneb rekordeelarvega renoveerimistoetus

Pärnu Postimees
Copy
Päikesepaneelide paigaldamisel on toetusmäär kogu riigis 30 protsenti ja kuni 20 000 eurot.
Päikesepaneelide paigaldamisel on toetusmäär kogu riigis 30 protsenti ja kuni 20 000 eurot. Foto: Elmo Riig

Kliimaminister saatis sel nädalal kooskõlastusringile eelnõu, millega väikeelamute omanikele jagatakse ligikaudu 30 miljonit eurot renoveerimistoetust.

Kliimaminister Kristen Michali sõnutsi on hoonete renoveerimine hea nii kliimale kui kasulik iga pere rahakotile. “Renoveerimine aitab parandada elukvaliteeti kodus, vähendada energiakulutusi ja tõsta eluaseme väärtust. Peale selle suurendab see tulevikus sõltumatust kütuse hinna kõikumisest,” tõdes ta.

Võrreldes varasema taotlusvooruga muutub toetuse taotlemine lihtsamaks tänu kahele uuendusele. Esiteks võetakse kasutusele e-toetuste keskkond, tänu millele pole enam dokumente tarvis saata e-postiga. Teiseks kehtestatakse päikesepaneelide ja inverterite taotlemise puhul kindlad ühikuhinnad. See tähendab, et toetatava tegevuse tarvis on ette nähtud fikseeritud summa, mis ei muutu, isegi kui projekt läheb plaanitust kallimaks või odavamaks. Enam ei pea taotleja esitama arveid ega maksekinnitusi, vähendades niiviisi bürokraatiat. Oluline on, et tööd on nõuetekohaselt vastu võetud.

Toetuse kogueelarve on ligemale 30 miljonit eurot, mida jagatakse Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF). Toetust saab küsida üksikelamu ja kuni kahe korteriga või ridaelamu renoveerimiseks. 

Nagu varasemates voorudes sõltub toetuse määr tänavugi tehtavate tööde mahust ja asukohast. Terviklikul rekonstrueerimisel on toetussumma Tallinnas ja Tartus kuni 30 000 eurot, nendega piirnevatel aladel 40 000 ja mujal 50 000 eurot. See tähendab, et rohkem makstakse toetust seal, kus eluaset ümber ehitada on riigi toeta eriti raske. Osalisel uuendamisel ehk üksikute tööde tegemisel on toetusmäär kogu riigis 20 protsenti ja kuni 20 000 eurot. Päikesepaneelide paigaldamisel kõikjal riigis 30 protsenti ja kuni 20 000 eurot.

Toetus panustab riigi pikaajalisse eesmärki renoveerida aastaks 2050 kogu hoonefond energiatõhusaks. Selle tarbeks käivitati 2022. aastal LIFE IP BuildESTi programm, et arendada ehitussektori võimekust viia ellu suuri renoveerimisprojekte. Samuti suunab riik aastatel 2022–2027 elamute uuendusse vähemalt 366 miljonit eurot.  Praeguseks on otsus tehtud juba 2255 korral kogusummas 15,36 miljonit eurot. Projekte on rahastatud nii RRFist kui riigieelarvest.

Väikeelamute toetuse eelnõu on esitatud kooskõlastusringile ja ettepanekuid oodatakse 20. veebruarini. 14 kalendripäeva pärast määruse jõustumist avatakse taotluste vastuvõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles