Aasta lind Ornitoloog: Kägu kukub, et seksi saada

Merle Rallmann
, ajakirjanik
Copy
Väljanägemiselt ja lennusiluetilt sarnaneb kägu väikepistrikule või raudkullile, röövlinnu välimus aitab pesast eemale peletada sulasliike, kellele ta oma poega kasulapseks tahab sokutada.
Väljanägemiselt ja lennusiluetilt sarnaneb kägu väikepistrikule või raudkullile, röövlinnu välimus aitab pesast eemale peletada sulasliike, kellele ta oma poega kasulapseks tahab sokutada. Foto: Reet Sau

Eesti ornitoloogiaühing valis 30. korda aasta lindu, kelleks tänavu sai rahvajuttudes hästi tuntud, ent teaduslikult vähe uuritud kägu. Miks me kägu rohkem kuuleme, kui näeme, ja miks kukulind sulast peab, selgub pikemast usutlusest ornitoloog Jaanus Eltsiga.

Jaanus, te olete aasta linnu valimise juures olnud 1995. aastast saati. Miks kägu tänavu aasta linnuks valiti?

Käo puhul võib alati lühidalt vastata, et kägu on lahe loom, selline äärmiselt eripärane. Seekord olid aasta linnu kandidaadid kormoran ja kägu. Kes valituks osutub, sõltub sellest, kui hästi on linnu taust lahti kirjutatud ja valikut põhjendatud ning kas on esile toodud mõni oluline argument, miks just see liik võiks sobida. 30 aastat tagasi, kui aasta linnu kampaaniaga algust tegime, mõtlesime, et võiksid olla ohustatud liigid. Aga sekka on sattunud mõni väga tavaline liik, keda aasta jooksul tutvustame. Üks asi on see, mida uurijad teavad, teine see, mida rahvas teab. Kägu tundub selles suhtes olema tore lind, et kui ma ettekandeid teen, siis küsides, mida käo kohta teatakse, öeldakse, et ta kukub ja muneb teiste pesadesse. Sellega kogu lugu lõpeb. See on tüüpiline: arvatakse, et kõik teavad, aga teatakse vaid mõnda asja.

Mis puutub teiste lindude pessa munemist, siis selles on kägu spetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles