Pärnus näeb NATO masinaid

Pärnu Postimees
Copy
Ameeriklaste mitmikraketiheitjad HIMARS.
Ameeriklaste mitmikraketiheitjad HIMARS. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel aastal möödub 20 aastat Eesti liitumisest NATOga, samuti tähistab allianss 4. aprillil oma 75. aastapäeva, mille puhul saab kõikjal Eestis kogukonnapäevadel tutvuda liitlassõdurite ja nende varustusega, maitsta Briti välikokkade pakutavat ja näha, mis on sõduri seljakotis.

NATO kogukonnapäevad said neljapäeval alguse Jõhvist, pühapäeval on liitlased kohal Sillamäel. Pärnusse Iseseisvuse väljakule jõutakse kolmapäeval.

Kogukonnapäevadel näeb kaitseväe ja Kaitseliidu varustustki. Suurematest masinatest on kohal tank Challenger, lahingumasin Warrior, mitmikraketiheitja M270, soomustransportöörid Griffon ja Sisu ning Ühendriikide raketisüsteem HIMARS. Samuti saab uudistada kergveokit HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) ja kaitseväe meditsiiniautot. Oma varustust näitavad kaitseväe meedikud. Relvastusest on võimalik tutvuda tankitõrjerelvadega Carl Gustaf ja Spike ning Eesti kaitseväe isikuvarustusega.

Mängib Briti maaväe orkester Pipes and Drums, maitsta saab Briti välikokkade pakutavat ja näha, mis on kaitseväe toidupakkides. Samuti võtta osa liikumis- ja nuputamismängudest ning tutvuda NATO staabielemendi, Kaitseliidu ja noorteorganisatsioonide tegevusega.

„NATO seisab kindlalt rahu ja ühiste väärtuste eest ning meie oleme osa sellest olnud 20 aastat. Tänane NATO on tugevam kui kunagi varem. See tugevus ei tulene ühestki riigist eraldi, vaid 32 riigi ühisest panusest ja solidaarsusest,” kinnitas Eestis paikneva NATO staabielemendi ülem mereväekapten Peeter Ivask.

Üritusesarja korraldab kaitseministeerium koos Eestis asuvate liitlasüksustega: NATO staabielemendi NFIU, kaitseväe ja Kaitseliiduga. Varustus võib paiguti erineda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles