Video ja galerii Mati Põdra aitab tuua üldlaulupeo orkestrisse pääsemise lati viis–kuus aastat madalamale (4)

Copy

Kui Metsküla kooli 1. klassi tüdrukutelt Liivilt ja Marleenilt mullu sügisel küsiti, kas nad soovivad ka pillimängu õppida, võtsid mõlemad ideest suure hurraaga kinni. Nüüd käib Lääneranna muusikakooli eestvedaja-õpetaja Mati Põdra korra nädalas noori muusikahuvilisi mullu aasta kooliks valitud, kuid sügisest geriljakooli staatuses olnud, siinse kandi tuntuimas koolimajas muusikaliselt harimas ja drillimas.

Ehkki kolmapäeval kell 8 algavas tunnis, kus Liivil käes oboe ja Marleenil klarnet, ajab varahommikune aeg harjutuste vahel vahepeal haigutamagi, on tüdrukud innukalt asja kallal. Kuigi mõni noot läheb vahepeal valesti, ei ehmu nad sellest sugugi, olles sedavõrd enesekindla ilmega, nagu noodirida peakski just niimoodi kõlama. Vahepeal arutatakse õpetajaga, millist näppude liigutamise kombinatsiooni peaks kahe noodi vahel kasutama. Järgmisel katsetusel sujub läbimäng nõnda, nagu noodid ette näevad. Ja kui kõik õnnestub, võivad pisikesed pilliõpilased saada tuleval aastal osaks üldlaulupeo orkestrist.

Kui koorilauljate arengukõveras saab muusikahuviline alustada lavakarjääri mudilaskooris, liikudes seejärel laste-, neidude- või meeskoori ja segakoori, siis noorel pillimängijal tuleb oma instrumenti aastaid hoolsalt harjutada, enne kui ta orkestriküpseks saab ja suurematele lavadele pääseb.

Lääneranna muusikakooli juht Mati Põdra, kes on õpetanud lastele pillimängu ligemale 30 aastat ja kellel on pikk orkestreerimise kogemuski, viskas selle aasta algul dirigentide seminaril õhku idee, et pilliõpet alustavate poiste-tüdrukute orkestritesse kaasamiseks tuleks laulupeo repertuaarile teha lihtsustatud partiid. Samuti kaasata lavaprotsessi pianist, et lapsed saaksid koosmusitseerimisest elamuse.

Tagasi üles