Sellesuvine aktinäitus "Mees ja naine" on pühendatud kahe suure laevahuku aastapäevale (1)

Sirle Matt
, ajakirjanik
Copy

Pärnu uue kunsti muuseumis avatud rahvusvahelise aktinäituse “Mees ja naine”, mis leiab aset juba 31. korda, teemaks on “SOS – “Päästke meie hinged!”” (SOS – ingl k Save our souls). Tänavu möödub 30 aastat parvlaev Estonia hukust ja 80 aastat tagasi uputas Nõukogude lennuvägi Läänemerre laeva Moero.

80 aastat tagasi 21. septembril Tallinnast lahkunud Moero viis merehauda üle 3000 mehe, naise, lapse. 30 aastat tagasi väljus Tallinnast 27. septembril parvlaev Estonia, pardal ligemale 1000 inimest, kellest koju naasis 137. Sellesuvine väljapanek on kantud soovist meenutada eelmise sajandi kaht kõige traagilisemat laevahukku Läänemerel. Näitusel esinevad kunstnikud Argentinast, Tšiilist, USAst, Soomest, Norrast, Leedust, Lätist, Poolast, Ukrainast, Armeeniast, Eestist. Suur osa meie kunstnikest oli avamiselgi kohal.

Muuseumi eestvedaja filmirežissöör Mark Soosaar tegi pärast Estonia hukku 50minutise dokumentaalfilmi “Lõputa lugu Estoniast”, mis on samuti näituse kavas. See kõneleb inimestest, kes elu lõpuni lootsid, et nende lähedased ühel päeval uksele koputavad. Ka meil Pärnus on Soosaare sõnutsi inimesi, kes loodavad, et lapsed tagasi tuleks. Ta nentis, et nendest kahest laevahukust kõnelemine on keeruline ülesanne.

Tagasi üles