Suigu lapsed esinesid vanavanematele

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevik Suigu mudilaste ettekujutuses: robotid, kes mängivad ulmelist jalgpalli.
Tulevik Suigu mudilaste ettekujutuses: robotid, kes mängivad ulmelist jalgpalli. Foto: Ants Liigus

Suigu lasteaia-algkooli pere andis kohalikus seltsimajas täissaalile kontserdi “Võluv vana ja olmeline uus”, mis sidus vanavanemate lapsepõlveaja praeguse põlvkonnaga.

Kontserti juhtis peavanaemana lasteaia Päikesekildude rühma õpetaja Aelika Kurgmann, kes riietuse poolest oli välja astunud 1970. aastate moeajakirjast Siluett. Lavale oli sätitud vanaema pööning, mida ilmestasid ajastutruud esemed ja pealisrõivad.

“Vanavanemad teavad, et lapsed ületavad mängides piire ja kasutavad ära kas või majast leitud vana õunakasti,” rääkis Kurgmann. “Vanavanematel on aega ja oskust kuulata lapselapsi, neil jätkub armastust ja nende hool on asendamatu.”

Suigu lasteaia-algkooli muusikaõpetaja Ulvi Taltsi ja tema kolleegide kokku pandud kavasse oli leitud oma osa 71 mudilasele-õpilasele, kelle esinemine oli väljenduslik.

Suvekübarates väikesed daamid ja kaabudes noorhärrad nagu eelmise sajandi stiili peegeldus, vastukaaluks tänapäevased nohikud, kes ei saa ninagi mobiili- või arvutiekraanilt, ja puiselt sammuvad robotid. Vahepeale tarbijaühiskonna keskkonnateadlikum lähenemine – kilekottidest kleidid tantsutüdrukute seljas. Aga kõigis neis tekitas elevust pööningult leitud vana laulik, misjärel üle saali kõlas “Uhti-uhti, uhkesti …”.

Aga vanaema tahtis lastelastele ette näidata tantsusamme, kuid ei mäletanud neid täpselt ja haaras telefonitoru. “Väga hea tuulevaikne öö oli, liinid on terved,” ohkas ta kergendatult, kui mängult teisel pool kõnele vastati ja seltsimaja väärikas eas tantsutrupp hoogsat esinemist alustas.

Uuendava remondi järel õdusa saali viimases reas tegi kalli-kalli oma vanaemale Marju Ermile 2. klassis õppiv lapselaps Melissa.

“Mul on kolm lapselast ja rõõmu teeb, et mudilasi on siin nii palju. Kui nad küla vahel vastu tulevad, ütlevad ikka tere, ja selline kontsert on väga tore,” ütles Erm, kelle perel on Murru külas talupidamine.

Suigu lasteaed-algkool väärtustab vanavanemaid ja kõnealune oli neljas kontsert, mis neile kevaditi pühendatud. Seekord oli fotoaparaadiga kohal noor piltnik Katrina Tang, kelle fotonäituse “Vanaema kodu võlud” avamisel väike ja suur publik osales. Are valla Suigu külla sattus Tang esimest korda siis, kui koostas pildiseeriat sulgemisohus maakoolidest.

Valla 11 küla hulgas on ligemale 300 elanikuga Suigu suurim. Esimene koolikell kolhoosi rahaga ehitatud uues koolimajas helises 1. septembril 1988.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles