Suur lugu Kohus mõistis ärimees Ago Kalmeri reaalselt aastateks vangi (1)

Copy
Aleksandr Sorokini (vasakul) ja Ago Kalmeri äritüli on niivõrd suur, et seda on proovitud klaarida nii tsiviil- kui ka kriminaalkohtus.
Aleksandr Sorokini (vasakul) ja Ago Kalmeri äritüli on niivõrd suur, et seda on proovitud klaarida nii tsiviil- kui ka kriminaalkohtus. Foto: Pärnu Postimees

Tavapäraselt ülikonnas kohut käiv ärimees Ago Kalmer on seekordses kohtuasjas avaistungist alates kandnud pusa kirjaga “Kaitsetahe”. Tahet end kaitsta Kalmeril kahtlemata jagus. Prokuratuur süüdistas teda usalduse kuritarvitamises, arvutikelmuses, raamatupidamise dokumentide varjamises, valekaebuse esitamises, kelmuses ja kehalises väärkohtlemises. Vähemalt Pärnu Kuninga tänava kohtumajas lõppes eile istungimaraton: õigusemõistja tegi teatavaks oma otsuse.

Pärnu maakohtu otsuse järgi peab Kalmer üle viieks aastaks reaalselt vangi minema.

Kahe pikaaegse äripartneri võimuvõitlus läks ühelt maalt nii vihaseks, et sekkuma pidid õiguskaitseasutused.

Kalmer ja Aleksandr Sorokin hakkasid ühiselt äri ajama 20–25 aastat tagasi. Kahasse lõid nad ettevõtte AGAL Invest, mis on emaettevõte neljale tütarfirmale: AGAL Kinnisvarad OÜ, Autobaas OÜ, Tehnilise Ülevaatuse OÜ ja Autobaas Töökojad OÜ. Ühiselt nimetati neid AGAL grupi ettevõteteks. AGAL Investi omanikud olid Kalmer ettevõttega Kalbro ja Sorokin firmaga Aleksi Vara.

Toona elas Sorokin veel suvepealinnas. Sorokini tunnistuse järgi olid mehed omavahel kokku leppinud, et Kalmer juhib ettevõtete igapäevatööd, koos arutatakse struktuuri ja arengut puudutavaid küsimusi. Tehniliste asjadega Sorokin kokku ei puutunud.

Kui Sorokin Pärnus elas, kohtusid ja suhtlesid nad iga päev. Kui ta aga pealinna kolis, said nad kokku kord nädalas. Ühel hetkel läksid äripartnerite suusad risti. Kui mingil perioodil pääses Sorokin ettevõtete pangakontole ligi, siis ühelt maalt pani Kalmer need kinni. Toimus võimuvõitlus, kes jõuab kiiremini ligipääse avada või sulgeda.

AGAL grupi ettevõtetes raamatupidamist tegeva Ele Tomsoni sõnutsi viisid tülid mehi pidevalt kohtusse. See omakorda tekitas probleeme pangast liisingute saamisega, kuna oli näha, et osanikud on lootusetult tülis. Raamatupidaja jutu järgi tundis Sorokin ettevõtte käekäigu kohta aeg-ajalt huvi ja raamatupidaja andis talle infot.

Ühelt maalt keelas Kalmer raamatupidajal Sorokinile teavet jagada.

Tagasi üles