Koorilauljad taastasid Endla seltsi asutajate hauaristi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne kui taastatud hauaristilt ümbris eemaldati, peeti tarvilike kõnesid, nii nagu Endla seltsi esimeses põhikirjas see ühe põhiülesandena kunagi kirja oli pandud.
Enne kui taastatud hauaristilt ümbris eemaldati, peeti tarvilike kõnesid, nii nagu Endla seltsi esimeses põhikirjas see ühe põhiülesandena kunagi kirja oli pandud. Foto: Erakogu

Segakoori Endla lauljad tähistasid laupäeval Endla seltsi 134. aastapäeva, ühiselt korrastati Pärnus Alevi kalmistul asuv seltsi asutajate – perekond Sõerdi - hauaplats ja paigaldati kalmule taastatud hauarist.

Endla selts loodi 1878. aastal ja selle juures olid ühed eestvedajad tollased üliõpilased vennad Aleksander ja Nikolai Sõerd koos oma ärksa emaga. Nende kodus Ohvitseri tänaval (praegu Kajaka tänav) kutsuti ellu laulukoor.

Mõte nii Pärnu linna kui Endla seltsi jaoks oluliste inimeste kalmud korda seada tekkis sügisel, kui koorirahvas osales kodaniku algatuse korras Alevi kalmistu korrastustalgutel.

Talgulised leidsid seltsi asutajate, perekond Sõerdi hauaplatsi üsna viletsas seisus. Aluselt maha kukkunud hauarist vedeles piirdeaia kõrval maas.

Talvel lasid kooriliikmed risti korda teha ja paigaldasid nüüd, seltsi aastapäeval, selle uuesti alusele. Graniitplaatidel seisev risti malmist alus värviti üle ja hauaplatsi ümbritsev raudaed puhastati samblast.

Endla laulu- ja mänguseltsi esimeses põhikirjas oli seltsi põhiülesannetena muu hulgas ära märgitud kasulike kõnede pidamine, mida seegi kord tehti. Dagi Kivila Endla koorist meenutas oma kõnes seda aega, kui Endla selts alguse sai ja milline roll oli selles perekond Sõerdil.

Eakate avahoolduskeskuses järgnes Endla sünnipäevapidu ühise laulmise, pillilugude ja rahvamängudega koos laulukoori kunagiste liikmete ja koorijuhtidega, keda oli kohale saabunud arvukalt. Ühiselt meenutati olnut ja olevat ning räägiti tulevikuplaanidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles