Pärnus lendleva õietolmu hulka saab jälgida veebis

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev paju.
Õitsev paju. Foto: Henn Soodla

Puude ja taimede õitsemise ajal sisaldab välisõhk tavapärasest enam õietolmu, mis võib põhjustada tundlikele inimestele vaevusi. Pärnu õietolmu taset saab igapäevaselt jälgida õhuseire veebis.

Õietolmu taset mõõdetakse Eestis veel Tallinnas, Tartus, Kuressaares ja Jõhvis, teatas keskkonnaministeerium.

Eesti keskkonnauuringute keskus (EKUK) koostöös mittetulundusühinguga Eesti Allergialiit alustas eelmisel aastal keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel katseprojektiga, mille käigus mõõdeti õietolmu hulka õhus Tallinnas. Nüüdseks on projekti haaratud neli linna, kus toimub õietolmu seire.

Tulemusi mõõdetakse iga päev ja need on kõigile kättesaadavad EKUK õhuseire veebis.

“Oleme projektile saanud positiivset tagasisidet, paljudele inimestele on õietolmu info väga oluline - selle järgi ajastatakse isegi oma reisiplaane,” kommenteeris EKUKi keskkonnakeemia spetsialist Epp Volkov.

Astmaatikutele ja allergikutele on oluline võimalusel vältida vaevusi põhjustavaid tegureid. Igapäevased andmed õietolmu kontsentratsiooni kohta välisõhus on oluline info allergikutele.

Õietolm on välisõhus leiduv allergeen, mis tungib koos sissehingatava õhuga bronhidesse ja põhjustab õietolmule tundlike inimeste seas allergilisi vaevusi, sh astmat ja heinapalavikku. Kevadest sügiseni, puude ja taimede õitsemise aegu, on õietolmude kontsentratsioonid õhus kõrged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles