Rein Eglon avas Koidula koolis oma portree

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula kooli praegusel direktoril Indrek Kaldol läheb seinale saamisega veel aega, nii aastat 30.
Koidula kooli praegusel direktoril Indrek Kaldol läheb seinale saamisega veel aega, nii aastat 30. Foto: Urmas Luik

Kolme ja poole aasta eest Pärnu Koidula gümnaasiumi fuajeesse saanud kooli nelja direktori portreedele lisandus eile viies: aastatel 1980–2011 õppeasutust juhtinud Rein Egloni näopilt.

Sellega said tõeks toonase õppealajuhataja Maia Ermi 2008. aasta detsembris eelmiste portreede pidulikul avamisel öeldud sõnad „Eks me hakka seda viiendat vaikselt sudima“.

Tegelikult oli sudija nagu varasemate piltide puhul kunstnik Vello Paluoja, kelle paljudes Pärnu paikades eksponeeritud pastelltehnikas portreede hulk küünib nüüdseks 100 kanti.

„Ma loen homme õhtuks nad kokku, aga see on tehniliselt üks täiuslikumaid,” hindas oma tööd autor ise, kellele täna antakse üle tänavune Jannseni preemia.

Samal ajal täpsustas Paluoja, et portree valmimisel kasutas ta varasemate näopiltide eeskujul taas fotot, ehkki võinuks Egloni enda molberti ette poseerima istutada.

„Mida ma piinan soliidses eas inimest, pealegi ei meeldi mulle modelli pealt teha: see eeldab hoopis teistmoodi lähenemist,” selgitas kunstnik. „Nüüd on nad kõik viis ühes kraadis ka, muidu oleks tulnud nende vahel liiga suur erinevus.”

Eile 70. sünnipäeva tähistanud teenekas koolijuht suhtus kodukooli seina peale saamisesse igati mõistvalt. Ehkki talle ei ole meele järele kooli vahet saalida ega olnut taga igatseda, on ta nüüd justkui kogu aeg koolimajas.

„Vanusega on nii, et kui tervis on enam-vähem ega ole vaja arstide vahet käia, siis on igavavõitu,” tõdes Eglon. „Aga mida ma siin segamas käin? Aasta jooksul olen siin esimest korda. Pealegi, eks ma midagi kuule ka ning kui asjad lähevad, ei ole mõtet torkida.”

Idee põlistada koolijuhid maalidena seinale pärineb Eglonilt endalt, kes sai selle mõtte omakorda 1980ndate lõpus Soome sõpruskoolist, kus ta nägi aula seinal rippunud kunagiste direktorite näopilte.

Mõtte realiseerimise eest on kool tänu võlgu 1976. aastal lõpetanud Meelis Milderile, kes omal ajal annetas kooli ajaloo jäädvustamiseks küllaltki kopsaka summa.

Just selle raha toel saadi 2008. aasta detsembris avada Georg Kööseli (direktor 1922–1940), Jüri Ermi (1944–1953), Linda Sooviku (1953-1969) ja Armas Kuldsepa (1969–1980) portree, millele nüüd lisandus Egloni oma.

Viie näopildi kõrvale on ettenägelikult jäetud ruumi, nii et seinal on koht Koidula kooli praeguse direktori Indrek Kaldo portreelegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles