Taevas liuglevad langevarjurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Täna lõpeb Pärnu lennuväljal kaheksa päeva kestnud ja juba kolmeteistkümnendat korda peetav rahvusvaheline langevarjurite suvine treeninglaager “Parasummer 2012”.

Nädala jooksul on eilsete andmete järgi lennukist välja hüpanud 136 profilangevarjurit viiest riigist. Peale Eesti hüppajate on külalisi kohale tulnud Soomest, Lätist, Iirimaalt ja Hollandist.

Lennukist said alla hüpata teisedki soovijad, kes tandemhüppeks kinnitati instruktori külge.

Traditsioonilise sündmusena oli selgi aastal kavas randa maandumine, kus langevarjurid väljusid lennukist Pärnu ranna kohal ja puudutasid maad Sunseti lähedal spetsiaalselt markeeritud liivaribal.

Kui esimene katse, mis pidi toimuma nädal tagasi pühapäeval, jäi kehva ilma tõttu ära, siis üleeile saadi hüppamisega edukalt hakkama ja publiku rõõmuks väljus lennukist kokku 21 kogenud langevarjurit.

„Parasummeri“ pressiesindaja Piret Säde Laini sõnade kohaselt on randa maandumise eesmärk ala laiemalt tutvustada ja rahvale näidata.

“Reeglina tavainimene langevarjureid hüppamas ja maandumas ei näe, sest tegutsetakse lennuväljadel,” rääkis ta.

Säde Laini sõnade kohaselt olid tänavu kohal maailmas tunnustatud instruktorid Soomest.

“Esmaspäevast reedeni tegelesid langevarjurid Soome instruktorite juhendamisel kupliakrobaatika treeningutega, lennuvälja kohal võis sel ajal näha korraga mitut langevarjukuplit eri formatsioonides,” rääkis Säde Lain.

Kohal oli näiteks Martijn van Dam, kes tegeleb freefly juhendamisega ja on Säde Laini sõnade järgi maailmas omal alal väga tunnustatud. Instruktoril endal on seljataga üle 9000 hüppe.

Eile üritati Pärnu lennuväljal uut Eesti rekordit vabalangemises moodustatud kujundi suuruses, kus korraga hüppasid kahest lennukist paralleelselt välja 24 langevarjurit, kes 45 sekundi jooksul, enne langevarjude avamist, pidid moodustama õhus eelnevalt kokku lepitud kujundi.

Kujundit aitas eestlastel planeerida ja jagas juhtnööre Soome päritolu kogu maailmas tuntud bigway’de ehk lendamise suurte kujundite treener Markku Teivainen.

Eile pärastlõunaks ei oldud veel kahe katsega rekordipüstitusega hakkama saadud, kuid Säde Laini sõnade kohaselt oldi sellele väga lähedal ja katsed jätkusid.

“Kui lubatud oli, et Eesti rekordi teevad, siis nad kergesti alla ei anna,” rääkis „Parasummeri“ pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles