Kommentaar: Tore, et abiellujatel on valikut

, Pärnu maavalitsuse rahvastikutoimingute talituse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Rausk.
Liis Rausk. Foto: Urmas Luik

Aeg-ajalt on ikka küsitud, kas registreerime abielusid väljaspool maavalitsuse ruume. Praegu on vastus, et meie sõlmime abielusid maavalitsuses, ja informeerime küsijat, et registreerija saab välja kutsuda Tallinna perekonnaseisuametist.

Nii nagu saab kutsuda notari ja kokkuleppel ka vaimuliku abielu sõlmima pruutpaari meelispaika.

Perekonnaseadus ja perekonnaseisutoimingute seadus on näinud ette ametitoimingu korra ja riigilõivu selle eest. Seadus ei räägi tseremooniast, mida ametnik juhatab. Ehk see pidupäevakõne osa, mida abiellujatele pakume, ei ole seadusest tulenev. Aga eks iga perekonnaseisuametnik taha, et nii tähtis hetk oleks pruutpaarile südamlik ja meeldejääv. Nii oleme ametlikule osale omapoolse kõne lisanud.

Abielu sõlmimine pruutpaarile ametiruumest väljas on vaadeldav teenusena ja teenuse eest võetakse tasu. Tallinna perekonnaseisuamet kuulub Tallinna linnavalitsuse koosseisu, kohalikul omavalitsusasutusel on õigus kehtestada hinnakiri ja võtta teenuse eest tasu. Notaritelgi on selle teenuse pool reguleeritud.

Praegu ei näe ükski seadusesäte ette, et maavalitsus võiks kehtestada abielu sõlmimiseks väljaspool maavalitsuse ruume teenuste hinnakirja. Võib-olla ühel päeval see reguleeritakse riiklikul tasandil ja maavalitsuse ametnikudki hakkavad maavalitsusest väljas abielusid sõlmima.

Samal ajal on hästi tore, et abielu sõlmijate ring on laienenud, et perekonnaseisuametnike kõrval on see õigus notaritel ja vaimulikel. On valikuvõimalust ja usun, et iga abielluja leiab endale sobiva registreerija.

Kuid ega maavalitsuski kui riigiasutus ole halb koht oma jah-sõna öelda. Muide, meie saali kohta on palju kiidusõnu öelnud nii eesti- kui välismaised pulmalised. On kiidetud saali avarust ja valgusküllasust ning väljanägemist.

Kui me 2008. aastal Munga tänavast Akadeemia tänavale maavalitsuse majja kolisime, oli skeptikuid päris palju: et kas see maavalitsuse saal on ikka õige koht abielu registreerida. Oli ju Munga maja saal spetsiaalselt nende toimingute tarvis mõeldud. Nüüdseks on need kahtlused ja kõhklused ajalugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles