Saaremaa mehed tegid Eestile "sööri" peale

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastel Eestile "sööri" ehk tiiru peale teinud Akso Berens ja Fred Veldermann Pärnus puhkepausi pidamas.
Ratastel Eestile "sööri" ehk tiiru peale teinud Akso Berens ja Fred Veldermann Pärnus puhkepausi pidamas. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kolmapäeva pärastlõunal jõudsid Pärnusse kümme päeva varem Saaremaalt jalgratastel ümber Eesti kulgevat teekonda alustanud mehed, kes käisid mandrirahvale ö-tähte tutvustamas.

Fred Veldermanni ja Asko Berensi rattaretk kandis motot „Eestile söör peale“ ehk siis mandrikeeli tiir peale.

Tavaelus Kuressaare kordonis leiba teeniv Veldermann rääkis, et plaanis retke juba kevadel, aga keegi ei võtnud vedu ühineda. Lõpuks liitus temaga ettevõtja Berens ja sügise hakul sai retk teoks. „Üksinda oleks selle tee läbimine jube rügamine olnud,“ märkis Veldermann.

Ö-tähe tutvustamise mõte tuli meeste jutu järgi neil siis, kui suvel olümpiamänge kommenteerinud saarlase keelekasutus tekitas Eestis suure poleemika. „Öeldi umbes nii, et õppigu eesti keel ära,“ märkis Veldermann. Ja see ajas saarlastel harja punaseks.

„Meile oli aga see nagu rusikas silmaauku ja otsustasime, et läheme nüüd Eestimaale seda ö-tähte tutvustama,“ rääkis Veldermann.

Tasub märkimist, et kuigi Veldermann on hulk aega juba Saaremaal elanud, on ta sünnilt pärnakas. Siin üles kasvanud ja koolis käinud.

Saarte Hääl paar aastat tagasi disainis saarlastele oma logo ja leht pakkus meestele neid logoga märke kaasa. Märke oli kahesuguseid. Rändurid kandsid neid, kus oli kirjutatud „Olen saarlane“, ja jagasid märke kirjaga „Olen saarlase sõber“. Loomulikult ei puudu märkide pealt kuulus ö-täht.

Mehed sõitsid alustuseks praamiga Hiiumaale, sealt edasi mandrile ja mööda põhjarannikut Jõhvini. Seejärel alla Peipsi äärde, läbi Tartu Lõuna-Eestisse ja Valga kandist võtsid teekonna Pärnu peale.

Tänase öö plaanivad mehed veeta Koonga lähedal Veldermanni maakodus ja homme peaksid nad taas Saaremaal olema. Lõuna-Eestis põikasid rändurid Lätimaalegi. „Umbes 30 kilomeetrit tuli Lätit,“ ütles Berens.

Rändurid kiitsid eestlasi, kes ratturite vastu väga sõbralikud on. „Ja üheltki koeralt me ka pureda ei saanud,“ sõnas Berens.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles