Perenaised valmistuvad hoidistemessiks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa mitme valla perenaised valmistuvad tuleval nädalal naabermaakonnas Olustveres toimuvaks hoidistemessiks.

Eilseks olid oma minekusoovist teada andnud Tahkuranna, Varbla, Tori ja Audru valla perenaised, kuid teisedki oma hoidistega messile minna tahtjad võiksid veel endast märku anda, julgustas messi Pärnumaa kontaktisik, MTÜ Kodukandi juhatuse liige Tiiu Sommer.

Iga aastaga üha populaarsemaks muutuv hoidistemess on ühest küljest aia- ja metsasaadusi purki panna armastavate inimeste võistlus, teisalt toob kokku palju põnevate ideede jahil pealtvaatajaid.

Oma lemmiku valivad nii žürii kui rahvas, kes kõik hoidiseid maitsta saavad. Pealtvaatajail on uudistamise ja maitsmise rõõmu kõrval võimalus meeldima hakanud hoidiste retsepte kaasa haarata ja osa perenaisi pakub oma sissetehtut müügiks.

“Varasematel aastatel on ikka nii olnud, et kui inimestele on mõni hoidis väga meeldinud, küsitakse, kas oleks võimalik seda kaasa osta. On inimesi, kes tulevadki messile talvevarusid ostma,” rääkis Sommer.

Messil silmapaistmiseks on peale toote maitse ülioluline anda sellele põnev nimi, mis kohe tähelepanu ärataks. “Nimi peab lööma, näiteks on ühelt messilt meelde jäänud “Täkusalat”,” ütles Sommer.

Tunnustust on messil seni jagatud pigem uudsetele toodetele, näiteks mullu lõi laineid küüslaugumoos. “Traditsiooniliste hoidiste retsepte on ju internet täis, aga messil otsitakse uusi mõtteid,” rääkis Sommer, kes on näinud messil retsepte kaasa haaramas isegi mõnd Eesti tippkokka.

Pärnumaalt jõuab tänavu teiste seas messile 2010. aastal hapukurgifestivalil parima maitse tiitli võitnud Inge Musta hoidis “Särtsukurgid”.

Sommer ise viib messile kodus valmistatud boršipõhja. “Eelmisel aastal külastajad küsisid seda hästi palju ja kellelgi pakkuda ei olnud,” selgitas ta. “Võib-olla võtan kaasa ka oma pohla-õunamoosi, aga mingi särtsakas pealkiri oleks vaja sellele mõelda.”

Pärnumaa perenaisi esindavad messil veel Tori naisseltsingust Helju Rohtsalu, Aili Tombak, Elvi Salmu, Aime Lilleväli, Helju Pehver, Taimi Konstantinova, Aneli Toht ja Õie Joosepson ning Varbla valla Leesoja talu perenaine Thule Lee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles