Uus- ja Vana-Sauga elanikud vajavad uut teed

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Sauga on pärast Lennuvälja tee valmimist tänav, mis autoga sõitjat mitte kusagile ei vii: tunnel tänava lõpus on üksnes jalakäijatele ja ratturitele.
Uus-Sauga on pärast Lennuvälja tee valmimist tänav, mis autoga sõitjat mitte kusagile ei vii: tunnel tänava lõpus on üksnes jalakäijatele ja ratturitele. Foto: Ants Liigus

Kuigi tuleval nädalal avatakse Pärnus pidulikult sild üle Sauga jõe, läheb see suurele osale Uus- ja Vana-Sauga kandi elanikele vähe korda, sest neil puudub ligipääs Lennuvälja teele, seega vastsele sillalegi.

„Tuleb, jah, ringi sõita,” tõdes Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna liiklusspetsialist Toomas Tammela. „Jalgsi saab, aga see ei ole lohutus. Sinna on vaja teed, mis viiks lähimale ringristmikule.”

Tröösti pole teadmisest, et kui omal ajal hakati kooskõlastama Pärnu läänepoolse ümbersõidu projekti, oli sellest terendavast ebasoovitavast perspektiivist juttu, mis jutuks jäigi.

Kurja juureks olid Tammela mäletamist mööda maanteeameti põhjendused, miks Uus-Sauga tänavat ei saa ühendada Lennuvälja teega.

Samamoodi sumbus kõnealuse teema lahendusena liikluskomisjoni terava arutelu tipuks tehtud ettepanek. See nägi ajutise lahendusena ette sõita Uus-Sauga tänavalt parempöördega sujuvalt Lennuvälja teele, et siis lähimal ringristmikul tagasi pöörata ja võtta suund Haapsalu maanteele. „See oleks selle suure asja juures olnud väike asi, aga see on minu arvamus,” märkis Tammela. „Linn üritas, aga ju räägiti mööda.”

Nüüd ongi Uus- ja Vana-Sauga kandi elanikke pahandaval liikluskorraldusel vaid üks lahendus: ehitada laias laastus kahe kilomeetri jagu uut teed.

Üks lõikudest algaks kas Uus-Sauga praegusest otsasaamise kohast ehk oleks Ankru tänava pikendus, teine jätkaks Voorimehe tänavat. Mõlemat pidi jõuaks sõitja Lennuvälja ja Saugamõisa tee ringristmikule.

Sealt oleks valla otsetee nii Haapsalu kui Tallinna maanteele.

Ainus, mis selle plaani realiseerimise tähtajatusse tulevikku lükkab, on raha: ehitada tee nullist ja tümale maale on kulukas ettevõtmine.

Riigi abile seal loota ei saa, sest maanteeameti väitel ei ole Pärnu ümbersõidu rajamise raames võimalik lahendada Pärnu linnaosade liiklusskeeme.

„Mina ei ole see ütleja, see ei olene minust,” hindas Tammela uue tee ehitamise tõenäosust. „Kui meie siin Jaaguga (Pärnu linnavalitsuse teede peaspetsialist Jaak Kanniste, U. H.) saaksime otsustada, siis, ma arvan, meie kindlasti seda teeksime.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles