Galerii: Rõõmsad talgud Pärnumaal

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste ja noorte mänguväljaku korrastamine Paikusel.
Laste ja noorte mänguväljaku korrastamine Paikusel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

„Teeme ära“ talgutel osales tänavu Pärnumaal 2195 inimest, üle Eesti 969 üritusel ühtekokku 24 031 inimest. Samas kinnitasid paljud koristustöid teinud talgulised, et pole end ametlikult talgutele kirja pannud, vaid teevad kevadisi koristustöid kas esimest või juba mitmendat korda vaid puhtast rõõmust midagi korda saada..

Tänavused talgulised kinnitasid kõik nagu ühest suust, et ilus ilm ja tegutsemislust on andnud neile indu. Pärnu Maarjakodu juhata Hiie Martinsoni kinnitusel sai tänane ilm juba pikka aega ette ära tellitud.

Kella 10 paiku Uulu kiriku juurde kogunenud talgulised kavatsesid sealse ümbruse puhastada puulehtedest ja ajada laiali mullahunnikud. Plaanis oli korda teha koguduse ja külaliste tarvis olev laagriplats ja suvemajakeste ümbrus. Talguliste seas oli nii koolilapsi kui suisa vannamemmesid.

Pärnus Raeküla rannas võis näha inimesi kevadisi koristustöid tegemas kõikjal. Ranna kandis oli nii  talgulisi kui neid, kes end ametlikult talgutele kirja ei pannud, vaid tahtsid lihtsalt ilusal kevadpäeval oma koduümbruse korda teha. Igas koduaiaski võis tegutsemist näha.

Maie Peet Raekülast ütles, et prahti palju kokku korjama ei pidanudki. Muret tundis ta vaid sellepärast, et Raeküla jaanituleplatsile on peale põleva puumaterjali kantud kõiksugu muud risu ja ehitusprahti. „See pole siiski pürgimägi,“ ütles ta.

Veel arvas Peet, et peale rannas oleva prügikasti võiks olla üks linna paigaldatud prügikast Raeküla ranna autode parkimiskohas.

Samas piirkonnas võis talgulisi näha pea iga saja meetri taga. Nii mõnigi kinnitas, et pole end tänavu üldse talguliseks registreerinud. Samuti väideti, et peale mitmeaastasi kevadisi koristustöid pole palju vaja koristada ja Raeküla rannaäär on esimeste talgutega võrreldes oluliselt puhtam. „Puhta metsa alla ei julge enam keegi prahti maha visata,“ väitsid talgulised. Seal, kus autod said puude vahele keerata ja parkida, veidi ikka prügi leiti.

Pärnus Karja tänaval asuva Maarjakodu juhataja Hiie Martinson oli rõõmus noorte inimeste talgutegemiste üle. Pärnu Postimehe külastuse aegu alustati maja akende pesemise ja ruumide koristamisega. Samuti oli plaanis värvida üle õueterrass ja selle taustaks olev kuur katta rõõmsate maalingutega. Aiast võeti maha liigseid puid ja lõigati oksi. Maarjakodu oli abistamas viisteist noort inimest, kõik rõõmsad ilusast ilmast ja innukate nägudega.

Torutööde tõttu üles kaevatud Sindi linnas oli talguid mitmel pool. Koristati kohalikke parke ja kooli ümbrust. Koristustöödest võttis osa ka linnapea Anu Vassvik.

Toris olid noored ratsutajad ametis tallide ümbruse korrastamisega, palju talgulisi tegutses Tori muusemi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles