Kihnu annab jälle keretäie

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Kihnu mereväravas on valves mitu teejuhti ja romantilise rannatee puutetundliku ekraaniga arvutipost, et igaüks leiaks üles vajaliku info.
Kihnu mereväravas on valves mitu teejuhti ja romantilise rannatee puutetundliku ekraaniga arvutipost, et igaüks leiaks üles vajaliku info. Foto: Silvia Paluoja

Kihnu Keretäüs ehk kohvikute päevad ootavad sel laupäeval ja pühapäeval külastajaid ja Kihnu Virve 1. juuni hommikuste reisidele müüdud piletite hulk tõendab ürituse mainekust.

Teist suve avab ukse 18 kohvikut saare kõigis neljas külas. Turismi ja ettevõtluse valdkonna abivallavanema Taivi Vesiku kinnitusel on menüüd ja kultuuriprogrammid suviselt kirjud.

Kõhutäiteks pakutakse saarele omaselt kala nii supi, prae kui suupistetena, aga ka liharoogi ja mõnusaid magusaid ampse. Kihnupärast kraami saavad külastajad kaasa osta, paljud talud müüvad käsitööd.

„Kohvikutes on mõeldud laste peale, lapsed saavad lustida mängunurkades ja -platsidel, mänge mängida, joonistada,“ loetles Vesik.

Kihnu tavasidki pole unarusse jäetud, näiteks toimub Lohu suvekohikus kihnu keele õpituba „Riägime kihnu kilet“. Lumistel mängitakse seltskonnamängu „Kunn“, Raja talus on lastele üles pandud militaartelk, näidatakse sõdurivarustust. Kohvik Muiatõs Vasta pakub peale keretäü vaimutoitu: raamatuid vahetuseks, laenutuseks ja müügiks. Kohvikutes mängitakse pilli, lüüakse tantsu, rõhutades pärimusest läbipõimunud saare eripära.

Kohvikute päevad avatakse laupäeva hommikul sadamas, kuhu Kihnu Virve jõuab pasunakoori Õnn Tuli Õuele saatel. Sadamast suundutakse saare esimese kettagolfiraja avamisele kombainikuuri juurde.

Õhtul võtab pidu hoogu Metsamaa pärimustalus, kus pidulisi tantsitab Väliharf, esinevad Kihnu naisrühm Pitsid Paistvad ja Nõmme rahvatansturühm Känd ja Käbid.

Kohvikuid tutvustav trükis ja kaart asub Visitkihnu.ee lehel, paberkandjal trükist saab Kihnu Virve pardalt. Kohvikud on tähistatud ühtses stiilis siltidega, millel talu nimi ja kohvitass.

„Süüa saab igalt poolt, keretäüe ainult Kihnus,“ lisas Vesik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles