Tervisekonverents võttis luubi alla sõltuvushäired

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa tervisenõukogu korraldatud tervisearengukonverentsil “Sõltuvuste vangis – 21. sajandi epideemia” räägiti sõltuvuste liikidest ja nende toimemehhanismidest.

“Teema tulenes Pärnumaal koolinoorte seas 2011. aastal tehtud riskikäitumise uuringust, millest selgus, et suitsetamine ja alkoholitarbimine on meie noorte seas päris tavaline,” seletas üks konverentsi eestvedajatest, Pärnu maavalitsuse kultuurinõunik Eha Ristimets. “Samuti on viimasel ajal esile tõusnud eri liiki mängusõltuvused.”

Suurem osa ettekannetest käsitles Eestis kõige levinuma – alkoholisõltuvuse olemust, kuid juttu tuli suitsetamisest, narkootikumidest, toitumishäiretest, hasart- ja arvutimängusõltuvusestki.

Endine hasartmängusõltlane, lavastaja Ain Mäeots näitas katkendeid oma peagi linastuvast mängufilmist “Deemonid”, kus teemaks just kasiinodes mängimisest sõltuvusse jäämine.

Palju tähelepanu pöörati ettekannetes alkoholisõltuvuse ennetamisele noorte hulgas ning jõuti järeldusele, et kui täiskasvanud inimene vastutab oma valikute eest ise, siis noorte mõnuainete tarbimine peaks jätkuvalt olema seadustega piiratud.

Tutvustati mitut Rootsist sissetoodud, lastele ja lapsevanematele mõeldud programmi, mille eesmärk on lükata laste alkoholitarbimise algus võimalikult vanemasse ikka ja toetada laste teadlikke ja vastutustundlikke valikuid alkoholi suhtes.

“Arvan, et veetilgad kulutavad lõpuks kivi sisse augu ja nii hakkab lõpuks mõjuma ennetuski, kui sellest küllalt kaua ja põhjalikult rääkida,” avaldas Ristimets lootust.

Ettekannetest kasvas välja järgmine teema: riik ja kohalikud omavalitsused pööravad palju tähelepanu ennetustööle, kuid kas ja kuidas peaks riik aitama neid, kes juba mõne sõltuvuse küüsi langenud?

Praegu tegelevad sõltlastele mõeldud abiprogrammidega põhiliselt mittetulundusühingud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles