Imiku vigastamises süüdistatava arsti kohtuprotsess kuulutati kinniseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu invaliidistamises süüdistatava naistearsti Carmen Heinväli kohtuprotsess toimus kinniste usta taga. Foto on illustreeriv.
Vastsündinu invaliidistamises süüdistatava naistearsti Carmen Heinväli kohtuprotsess toimus kinniste usta taga. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna Pärnu maakohtus alanud kohtuprotsess vastsündinu invaliidistamises süüdistatava naistearsti Carmen Heinväli üle kuulutati kannatanute eraelu kaitseks kinniseks.

Heinväli kohtuasi on riigikohtu otsuse järgi teisel ringil, kuna tema kriminaalasja varasemal menetlemisel oli toimunud mitmeid olulisi rikkumisi.

Riigikohtu hinnangul oli Heinvälile süüks arvatava kuriteo faktilised asjaolud nõuetekohaselt tuvastamata ning maakohus ja ringkonnakohus olid arsti süüküsimuse otsustamisel kasutanud tõendina kohtuarstliku komisjoniekspertiisi akti, mis sisaldas küll ekspertide arvamust, kuid selles puudusid nii uuringutulemuste hindamise andmed kui ka eksperdiarvamuse põhjendus.

Samas on need andmed kriminaalmenetlusseadustiku kohaselt ekspertiisiaktis kohustuslikud, mistõttu riigikohus luges puuduliku ekspertiisiakti kohtukõlbmatuks.

Kriminaalkolleegium viitas varasemale riigikohtu praktikale, mille järgi tuleb nõutavad andmed ekspertiisiaktis kohustuslikult kajastada põhjusel, et nende pinnalt on menetlejal ja kohtumenetluse pooltel võimalus veenduda eksperdiarvamuse põhjendatuses ning jälgida arvamusele jõudmise käiku.

Kuna meditsiinialase ekspertiisi vajadus oli antud asja tõendamiseks ilmne, luges riigikohus ilma kõlbliku eksperdiarvamuseta antud asja lahendamise kriminaalmenetlusõiguse oluliseks rikkumiseks.

2010. aasta juunis jättis Tallinna ringkonnakohus jõusse Heinvälile sama aasta kevadel Pärnu maakohtus määratud tingimisi kaheksa kuu pikkuse vangistuse kolmeaastase katseajaga ja temalt kannatanule 24 000 krooni ehk dokumenteeritud ravikulude summa väljamõistmise.

Süüdistusakti kohaselt hindas arstina valves olnud Heinväli 2007. aasta algul Pärnu haiglasse pöördunud sünnitaja sünnitustegevust ebaõigesti, põhjustades sünnitustegevuse lõpetamisega viivitamisega nii sünnitajal kui sündinud lapsel raskeid püsivaid tervisekahjustusi.

Heinväli ei ole end juhtunus süüdi tunnistanud.

Copy
Tagasi üles