Galerii: Pärnumaal tekitasid melu vanasõidukid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa Audru muuseumi õuele tõid ümbruskonna vanatehnikahuvilised vaatamiseks nolstalgilisi retrosõidukeid ja nii seisid laupäeval sealse muuseumi platsil kõrvuti pea poolsada eksponaati.

Näha olid rehepeksumasinat käimatõmbav Fordson, mitu mootorratast ja võrri, kaubakülgkorvid, erinevate aegade traktorid ja autod, kokku poolsada eksponaati, mille juures jagasid seletusi nende fanaatikutest omanikud.

Pärnulane Robert Liiv sõitis kohale 1955. aastal Poolas valmistatud puukabiiniga bussiga. Sedasorti militaarsõidukeid, tehtud sõjaväe töökojabussiks, on Eestis teadaolevalt vaid temal. Audrusse näituseplatsile saabumisest andis märku bussis kasutatav sõjaväesireen.

Killuke ajalugu kajastus kartautode nurgas, kus pildisuurendustelt selgus, et pool sajandit tagasi ehitati Audru traktorijaamas kartautosid ja sealkandis sirgusid maapoistest tõelised kardifännid. Paraku pole omaaegsest käsitsitööst midagi käegatasutavat enam alles, küll aga olid väljas vabrikukardid, millega võistlustelt peotäite viisi medaleid välja sõidetud.

Audru muuseumi juhataja Helgi Rootsi ja tehnikahuvilise Ervin Hansalu algatus korraldada vallapäevade ajal nostalgiliste sõidukite näitus on tunnustamisväärne.
Täna avati Audrus ka uuenduskuuri läbiteinud rippsild ehk Valitseja sild.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles