Kaie Segeri koduhoovis kasvavad supitaldriku suurused seened

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaie Segeri koduhoovis kasvab rohkem kui sajast hiid-lehtervahelikust koosnev seenering.
Kaie Segeri koduhoovis kasvab rohkem kui sajast hiid-lehtervahelikust koosnev seenering. Foto: Kaie Seger

Pärnumaal Audru vallas Lindi külas elava tuntud tantsuõpetaja Kaie Segeri koduhoovis kasvab rohkem kui sajast hiid-lehtervahelikust koosnev seenering. Suuremate seente läbimõõt on 20-30 sentimeetrit.


Segeri jutu järgi on ta neid seeni mõnel varasemal aastalgi oma koduümbruses näinud, aga siis oli neid vaid mõni üksik. „Hiidseened on kasvanud viimase nädala jooksul ja vanemad neist hakkavad juba pruuniks minema,“ rääkis ta. „Seentel tekkis võimalus laiutada seetõttu, et meil läks murutraktor katki,“ naeris Seger.



Seger on varemgi oma kodu läheduses huvipakkuvaid seeni leidnud. „Mõni aasta tagasi kasvas meil siin metsaservas tohutult kuldmampleid. Siis käisid neid pildistamas ja uurimas Pärnu loodusmaja inimesed,“ sõnas Seger.



Pärnu loodusmaja õpetaja Liivi Sommer ütles, et hiid-lehtervahelik näitab end harva. Seeneniidistik kasvab maa all ja soodsal aastal valmivad viljakehad.  Enamasti kasvavad need seened metsaäärsetel heinamaadel ja tihti seeneringidena.



Sommeri teatel on hiid-lehtervahelik kehv söögiseen, sest on sitke. „Küll on aga see seen tugeva toimega antibiootikum, mis võib surmata koguni tuberkuloosibaktereid,“ märkis ta.



Sommer ei soovita seeni mittetundval inimesel valget värvi seeni söögiseentena kasutada, sest suur protsent neist on mürgised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles