Järvesalu võis omastada 52 000 krooni Estonia vara

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab taastusravikeskuse Estonia juhatajat Vello Järvesalu peaaegu 52 000 krooni ulatuses ettevõtte vara omastamises.
Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab taastusravikeskuse Estonia juhatajat Vello Järvesalu peaaegu 52 000 krooni ulatuses ettevõtte vara omastamises. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab taastusravikeskuse Estonia juhatajat Vello Järvesalu peaaegu 52 000 krooni ulatuses ettevõtte vara omastamises ja Oma Ehitaja projektijuhi Raivo Fridolini veenmises, et see üle 780 000 krooni eest nende naistuttava maja renoveeriks.


Reedel tund enne töönädala lõppu saatis prokuratuur Pärnu maakohtusse kriminaalasja, mille raames esitati Järvesalule süüdistus korduvas ja suures ulatuses Estonia vara omastamises (KarS paragrahv 201 lõige 2 punktid 1 ja 2), dokumendi võltsimises (KarS paragrahv 344 lõige 1) ja võltsitud dokumendi kasutamises (KarS paragrahv 345 lõige 1). Ühtlasi süüdistatakse Järvesalu selles, et ta kihutas Fridolini Oma Ehitaja vara omastamisele.

Ühine tuttav sai kingiks maja

Estonia basseini- ja saunakompleksis ehitustöid juhtinud Oma Ehitaja projektijuhti Raivo Fridolini süüdistatakse selles, et ta kasutas Oma Ehitaja vara tema ja Järvesalu naistuttava Veronika Jürimäe maja renoveerimiseks (KarS paragrahv 201 lõige 2 punkt 2).

Süüdistuse järgi kandis Fridolin veidi rohkem kui 780 000 krooni Estonia basseini- ja saunakompleksi kuludesse, kuid tegelikult kasutati seda raha Jürimäe maja renoveerimiseks. Järvesalu oli süüdistuse järgi isik, kes Fridolini kuriteole kihutas.

Veel süüdistab prokuratuur Järvesalu peaaegu 52 000 krooni väärtuses Estonia vara omastamises, mis leidis aset 2007. aasta suvest 2008. aasta sügiseni. Kokku süüdistatakse Järvesalu seitsmes omastamises, sealhulgas kahe arve võltsimises.

MTÜ Keeltemaja Tallinna Keeltekooli sekretäri-kassapidaja Rutt Laende sõnul õppis Vello Järvesalu tütar Liina Järvesalu nende juures 2007. aastal soome ja 2008. aastal vene keelt. Liina Järvesalu 7780kroonise soome keele õppimise arve tasus Estonia, vene keele õppimise 5301kroonisest arvest 2790 krooni Estonia ja ülejäänu Vello Järvesalu.

Toimetuse andmetel ongi need kaks arvet dokumendid, mille võltsimises Järvesalu kahtlustatakse. Ülejäänud omastamissüüdistused on seotud oma autole bensiini ostmise, oma auto remontimise jt Järvesalu isiklike kulutustega.

Varemgi uurijatega kokku puutunud

Kuigi Järvesalu on kriminaalkorras karistamata, pole see tal esimene kord uurijatega kokku puutuda. Prokuratuuri teatel esitati Järvesalule aktsiaseltsiga Pärnutrükk seotud kriminaalasjas kahtlustus võltsitud dokumendi kasutamises ja kahele isikule dokumendi võltsimises.

Kriminaalmenetlus lõpetati kõigi osas oportuniteediga, kõigile kolmele määrati rahalised kohustused, samuti tuli neil tasuda kriminaalmenetluse kulud.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Külli Kivioja sõnade järgi näitab oportuniteet seda, et inimene on teo toime pannud. Oportuniteet on kokkulepe süüdistatava ja prokuröri vahel, karistusregistrisse seda ei kanta. Võltsitud dokumendi kasutamine leidis aset 2005. aastal, kriminaalasi lõpetati 2008. aasta sügisel.

Oma Ehitaja on eelmise aasta detsembris Fridolini töölt vabastanud, Järvesalu juhib Estoniat edasi. Estonia nõukogu esimehe Ahti Kõo ütlust mööda kavatseb ta sel nädalal nõukogu uuesti kokku kutsuda, et arutada Järvesalu ametis jätkamise võimaluste üle.

“Seni pole nõukogu Järvesalu vabastamiseks üksmeelt leidnud,” lausus Kõo. Toimetuse andmetel on osa Estonia nõukogu liikmetest Järvesalu töölt vabastamise poolt, osa vastu ja osa kõhklevad, soovides täiendavat informatsiooni.

Ettevõtted ootavad tsiviilhagi esitamisega

Järvesalu ametist vabastamist on seni menetluse alguses taotlenud üksnes prokuratuur, kuid kohus ei rahuldanud taotlust, pidades esialgseid tõendeid ebapiisavaiks. Hiljem pole prokuratuur Järvesalu ametist vabastamise taotlemist enam vajalikuks pidanud.

Samuti on prokuratuur Estonia nõukogult küsinud, kas Estonia soovib kriminaalasja raames Järvesalu vastu tsiviilnõude esitada. Seni pole ei Estonia ega Oma Ehitaja tsiviilhagi esitanud, kuid nad võivad seda teha kohtuliku uurimise lõpuni.

“Otsuse hagi esitamise osas teeb Oma Ehitaja pärast seda, kui kohus on vastavad otsused teinud,” teatas ettevõtte juhatuse liige Maret Väljaots eile. Kõo väitel on ka Estonia nõukogu leidnud, et tsiviilhagi enne kohtulahendit ei esitata.

Vello Järvesalu oli aastatel 1996-1999 Pärnu linnapea. Praegu on ta Pärnut juhtiva Keskerakonna, Reformierakonna ja Rahvaliidu esindajatest koosneva koalitsiooninõukogu esimees ja Pärnu linnavolikogu liige.

Järvesalu pole end süüdi tunnistanud ja kandideerib Reformierakonna nimekirjas uuesti volikogusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles