Pärnumaal osales eelhääletamisel ja e-valimisel iga viies valija

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus eelistati eelhääletamisel valimisjaoskondadele elektroonset hääletamist.
Pärnus eelistati eelhääletamisel valimisjaoskondadele elektroonset hääletamist. Foto: Ants Liigus

Pärnumaal osales 18. oktoobri kohalike valimiste eelhääletamisel esialgseil andmeil 14 014 inimest ehk ligi viiendik valimisõiguslikest kodanikest, valimiste kohta esitati üks kaebus.


Pärnumaal käis kolme päeva jooksul kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste eelhääletamisel jaoskondades 7524 inimest ehk iga kümnes valijate nimekirja kantud inimene. E-hääletamisest võttis esialgsetel andmetel Pärnumaal osa 6490 inimest.



E-linn Pärnu


Tõeline e-linn on Pärnu, kus elektroonilist hääletamisvõimalust kasutas 3384 inimest. Seda on rohkem kui eelhääletusel valimisjaoskondades käinuid.



Pärnumaal on valijate nimekirjadesse kantud 72 960 inimest.



Kõige aktiivsemalt osalesid  eelhääletamisel Halinga valla elanikud. Halinga vallas võttis 1978 valijast eelhääletusest osa 376 inimest ehk 19 protsenti.



Hääletusaktiivsus oli kõrge veel Lavassaare, Varbla ja Koonga vallas, kus oma hääle on andnud üle 17 protsendi valijatest.



Pärnumaal oli kõige madalam eelhääletusest osavõtt Audru vallas, kus hääletas 7,1 protsenti kõigist valijatest. Alla 10 protsendi jäi eelhääletamisel osalemise aktiivsus veel Pärnu linnas, Paikuse, Sauga ja Tori vallas.



Pärnumaa suurimas omavalitsuses Pärnu linnas käis eelvalimistel 2937 inimest ehk 8,36 protsenti valijate nimekirjas olijatest.



Pärnus anti valijatele kõige rohkem väljaspool elukohta hääletamise sedeleid. Väljaspool elukohta hääletas Pärnus 575 inimest. Seevastu Lavassaare vallast ei laekunud väljaspool elukohta hääletajatelt ühtegi sedelit.



Pärnu maakonnas käis valimisjaoskondades eelhääletamas 10,3 protsenti kõigist valijatest. Niisama suur oli eelhääletamisel valimisaktiivsus Ida-Virumaal.



Enim võeti eelhääletusest osa Jõgeva maakonnas, kus käis kolme päeva jooksul eelhääletamas 18,3 protsenti kõigist valijatest.



Viimaste arvude juurde ei ole arvestatud elektroonilise hääle-tamise käigus antud hääli.



Kogu Eestis hääletas kolmel päeval valimisjaoskondades kokku 131 971 inimest. Elektrooniliselt sai hääletada seitsmel päeval, seda võimalust kasutas 104 415 inimest. Üleeile õhtuks oli seega oma hääle andnud 236 386 valijat, mis moodustab 21,6 protsenti nende üldarvust, vahendas vabariigi valimiskomisjon.



Pärnu maakonna valimiskomisjoni esimehe Rita Kosenkra-niuse sõnutsi oli eilseks end Pärnumaal valimiste ajaks kirja pannud 380 vaatlejat. Seda on rohkem kui ühelgi varasemal valimisel. “Valimiste ajaks võib vaatlejaid juurdegi tulla,” arvas ta.



Kosenkraniuse jutu järgi on enamik vaatlejaist erakondade ja valimisliitude liikmed, kuid valimistoimingute jälgimise vastu tunnevad huvi üliõpilased ja tavakodanikudki.



Laekus üks kaebus


Valimiskomisjonile on eelhääletamise kohta laekunud üks kaebus Häädemeeste valla valimisjaoskonna number 1 liikme suhtes.



Kosenkraniuse jutu järgi laekus eile pretensioon Häädemeeste valla valimisjaoskonna number 1 ühe liikme kohta, kes kaebuse järgi lubas valimiskabiini teise hääletaja valimissedeliga erakonna kandidaadi. Maakonna valimiskomisjon peab kaebuse läbi vaatama kolme tööpäeva jooksul.



Kosenkranius ütles, et tõenäoliselt jõutakse hinnanguni täna, kui on ära kuulatud kõigi osaliste selgitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles