Taani miljardär ähvardab Eesti riiki kohtuga

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FjordFresh Holding ASi juhatuse liikmed Thorben Gronkjaer Nielsen (vasakul) ja Alar Oppar.
FjordFresh Holding ASi juhatuse liikmed Thorben Gronkjaer Nielsen (vasakul) ja Alar Oppar. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Taani miljardär Karsten Ree kaalub Eesti riigi vastu kohtusse minekut.


Läinud reedel jõudis Taani ärilehte Børsen uudis Audru kalafarmi rajamise plaani taga seisva FjordFresh Holding ASi juhatuse liikmetele Thorben Gronkjaer Nielsenile ja Alar Opparile esitatud kriminaalsüüdistusest.



Esmaspäeval kirjutasid loost Taani Jyllands Posten ja EhrvervsBladet, uudist levitas ka agentuur Ritzau. Nii Nielsen kui Oppar on nimetanud süüdistusi pistise andmises ja võtmises ning mõjuvõimuga kauplemises alusetuteks.



FjordFresh’i rahastab Taani miljardärile Karsten Reele kuuluv Karsten Ree Holding ApS, millel on omakorda Eestis registreeritud investeeringu haldusfirma KRF Holding OÜ, mille osanik on 66,6 protsendiga Ree ja ülejäänud osalus kuulub FGBW Finanz AG-le, mida kontrollib viie põlvkonna pikkuse kalasaaduste turustamiskogemusega Šveitsi investorite Bianchide perekonna võsu Franco G. Bianchi.



Kalakasvatuse käivitamist on takistanud üle 22 kuu kestnud juurdlus Nielseni ja Oppari tegevuse üle, kõik projekti senised rakendamise tähtajad on lennanud seetõttu tuulde. Nüüd kavatseb Ree kaevata Eesti riigi valesüüdistuse ja sellega FjordFreshile tekitatud kahju tõttu kohtusse.



Taani päevalehed viitavad nii 350 miljoni Taani krooni suurusele Taani Eksport Kredit Fondeni (EKF) garantiile projekti taga, kui ka võimalusele, et kogu 3,5 miljardi Taani krooni suurune investeering kalafarmi võib üldse luhtuda.



Kalafarmi rajamiseks on ostetud Pärnumaal Audru vallas 60 hektari suurune kinnistu, kogu projekti maksumus oleks üle seitsme miljardi Eesti krooni.



Nii Oppar kui Nielsen on lubanud kommentaare pärast juriidilisi konsultatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles