Pärnu hakkab õppelaenu senisest hiljem hüvitama

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tavapärase kuu alguse asemel kandis Pärnu linnavalitsus riigilt saadavad õppelaenude tagasimaksed üle 14. jaanuaril, linnavalitsuse teatel võidakse edaspidi ülekanded teha kuu viimasel tööpäeval.


Neile riigi- ja kohalike omavalitsusorganite töötajatele, kes on võtnud enne eelmise aasta 1. juulit õppelaenu, hüvitab riik õppelaenu põhiosa. Inimene peab ise maksma intressid ja kandma kogu summa üle pangale.



Linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo sõnutsi on Pärnu linn seni inimestele õppelaenu tagasimakse enne riigilt raha saamata üle kandnud, sest paljud peavad kuu keskel raha pangale maksma. Kuna aga linnal pole enam nii palju vaba raha, võidakse õppelaenude tagasimaksed edaspidi alles kuu viimasel tööpäeval üle kanda.



See tähendab, et 166 linnalt raha saavat inimest ei saa enam arvestada, et riigi hüvitatav õppelaenu põhiosa tagasimakse laekub arvele enne seda, kui nemad peavad raha pangale maksma. Näiteks õpetajad, kellel niigi sissetulekuid kärbitakse, peavad arvestama, et neil oleks iga kuu 600-700 krooni vaba raha, mille nad hiljem tagasi saavad.



Rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman ütles, et rahandusminister kehtestab jaanuari jooksul käskkirja, kus on õppelaenu põhiosade summad ja tasumise ajagraafik. Praegu riik hüvitisi omavalitsustele üle kandnud pole ja kui mõni omavalitsus on raha laenuomanikule enne kuu viimast tööpäeva üle kandnud, on ta seda teinud oma vahendite arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles