Õllefestival sunnib ettevaatlikkusele

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Riia maantee pärast Sky Plusi rannapidu.
Pärnu Riia maantee pärast Sky Plusi rannapidu. Foto: Ants Liigus

Rahvusvaheliste hansapäevade ajal Pärnus õllefestivali korraldada sooviva firma taust ja Sky Plusi päevade kogemused tekitavad õllepeo suhtes umbusku, linnavalitsus tahab siiski koos korraldajatega lahendusi otsida, mitte takistusi seada.


Läinud aasta 1. detsembril likvideeris ajutine pankrotihaldur Terje Eipre osaühingu Eesti Expo, mis korraldas Pärnu tennisehallis messe “Pärnu kodu ja aed” ning “Eesti ehitus”. Firma jättis endast maha 5,4 miljoni kroonise võlakoorma. Üks Eesti Expo juhatuse liikmetest ja omanikest oli Igor Pihela, kes kuulub õllefestivali korraldava Baltic Festivals OÜ omanikeringi.



Enne piletimüük, siis luba?


Võlausaldajad pika ninaga jätnud Eesti Näituste suuromaniku poeg asutas läinud aasta novembris koos Jakob Kose, Karl Aderi ja Maik Lindiga 40 000 krooni suuruse osakapitaliga Baltic Festivals OÜ. Kaks päeva enne Pärnu linnavolikogu valimisi oli Aderile ja Lindile kuuluv Solutions Group OÜ esitanud linnavalitsusele õllefestivali korraldamise taotluse, mida avalike ürituste lubade väljastamise komisjon 21. oktoobril arutas, kuid lükkas loa andmise turvalisuse tagamisest, koristustööde korraldamisest ja muust ülevaate saamiseni edasi.



Kuigi Baltic Festivals kavatseb 23.-26. juunini Pärnusse kavandatud õllefestivali külastamiseks 1. märtsist pileteid müüma hakata, pole neil siiani avaliku ürituse korraldamiseks luba. Ehkki linnavalitsus suhtub plaanitavasse soosivalt, võidakse luba väljastada alles ligikaudu kuu enne üritust. “Enne arutab linnavalitsus, kui komisjon loa annab,” lubas abilinnapea Jane Mets.



Ürituse veebikülg http://www.ollefest.ee/ tutvustab asju, mille suhtes veel kokku lepitud pole. Näiteks tahetakse pidu panna kolmapäevast laupäevani 16-01, kell 24 algab aga suvel öörahu.



Kultuuriosakonna juhataja, avalike ürituste korraldamiseks loa andva komisjoni esimees Ela Tomson ütles, et kindlasti ei lubata öörahu ajal vabas õhus kontserti korraldada. Avaliku korra eeskirja järgi võib öörahu piirangust kõrvale kalduda 23. juuni ööl ja muul ajal linnavalitsuse loal, kuid seda pole veel antud.



Sky Plusi päevad on meeles


Veebiküljel avaldatud jooniselt on näha, et firma tahab festivali korraldada alal, mis jääb Remmelga tänava ja sonnide vahel, paigutades Lübecki linna merepoolsest kõnniteest sonnide poole. See tähendab, et pärnakad ei saa näiteks koos hansapäevade külastajatega Rannapargi kaudu keskrannast Vallikääru jalutada, vaid peavad kasutama kas naisteranda või Mere puiesteed, Seedri tänavat ja muid majadevahelisi tänavaid.



Kas rahvusvaheliste hansapäevade ajal ikka tasub osa Rannapargist sulgeda või saab õllefestivali korraldada nii, et üks pargiradadest jääb kõigile avatuks? Sellele küsimusele praegu vastust pole.



“Piir pole täpselt paigas. Ta on suhteliselt toores alles. Paar nädalat tagasi oli küsimus, kas üritust üldse tuleb,” iseloomustas Mets korraldamise seisu. Festivali projektijuht Oliver Kruus aga väitis laupäevases Pärnu Postimehes, et puudu on üksnes turvaplaan, ülejäänud kooskõlastused olevat olemas.



2006. aasta suvel Pärnu rannas peo püsti pannud Sky Plus koristas peoala lubatust kuus päeva hiljem ning rannapromenaadilt varastati 26 000 kroonine valgusti. See sunnib linnavalitsust hoolega mõtlema, kui palju tasu maa kasutamise eest küsida ja milline on pargi võimaliku kahjustamise tagatisraha.



Läinud suvel põhjalikult Tivoli tuuri turvariske kaalunud politsei pole seni näinud turvaplaani, mis tagaks kohalike õllesõprade ja rahvusvaheliste õllepäevade külaliste sõbraliku kooseksisteerimise. Pärast seda saab prognoosida, milliseid lisajõude Pärnusse vaja läheks.



Kõigele vaatamata kinnitas abilinnapea Mets, et linnavalitsus ei sea õllefestivali korraldajatele takistusi, vaid püüab lahendusi otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles