Arstiabi hilinemine muutis lapse invaliidiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnitusosakond.Foto on illustratiivne.
Sünnitusosakond.Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohtus süüdi mõistetud naistearst Carmen Heinväli on esimene säärase karistuse saanud Pärnu haigla arst. Et just temal lasub süü kolm aastat tagasi sünnitajale ja lapsele ülitõsise terviserikke põhjustamises, leidis kohe pärast sünnitust haiglas korraldatud sisejuurdluski.


Pärnu maakohus karistas eile Carmen Heinvälit (54) lühimenetluse sätteid kohaldades kaheksakuulise vangistusega tingimisi kolmeaastase käitumiskontrollita katseajaga ja mõistis temalt välja menetluskuludena kokku üle 48 000 krooni ning kannatanute esitatud tsiviilhagi katteks 23 914 krooni.



Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et toimikumaterjalide hulgas olevad kirjalikud tõendid kinnitavad, et kõnealusel juhul tekkisid kannatanute rasked tervisekahjustused süüdistatava tegevusetuse tagajärjel.



Kannatanute esindaja palus lisakaristusena kohaldada Heinvälilt arstina töötamise õiguse äravõtmist. Selle lisakaristuse kohaldamist ei pidanud aga kohus vajalikuks.



Heinväli ütles eile pärast kohtuotsuse teatavaks saamist Pärnu Postimehele, et ei soovi kommentaare jagada, ja palus selleks pöörduda oma advokaadi poole. Heinväli advokaat Paul Järve lausus, et ei ole oma kliendiga veel arutanud, kas kaevata otsus edasi.



Seevastu kannatanu advokaat Alla Raudsepp ütles, et plaanis on esitada apellatsioon, kuna nende tsiviilhagi jäeti osaliselt rahuldamata. “Kannatanud ei küsinud moraalset kahju, küsiti tegelikult seni ravimitele ja arstivisiitidele juba kulunud raha,” selgitas advokaat. Kannatanud soovisid tehtud kulutuste katteks ligi 33 000 krooni, kohus mõistis aga välja kolmandiku võrra vähem.



Hilinenud abi


Raudsepp märkis, et tema kaitsealusel naisel on üks vanem terve laps ning seegi rasedus kulges komplikatsioonideta. Pärnu haigla ravijuht Veiko Vahula kinnitas, et tegu polnud riskirasedaga.



Kohtu arutada jõudnud juhtumi puhul kutsuti naisel haiglas sünnitust esile. “Kannatanu väidab, et oli haiglas tunde arstiabita. Naine ise tundis, et midagi on väga valesti. Eelsünnituse juures viibinud abikaasa käis korduvalt arstidelt abi otsimas, ometi ei alustatud sünnitusabi osutamist,” kirjeldas Raudsepp.



Vahula rääkis, et traagiliste tagajärgedega sünnitus oli 2007. aasta veebruaris. Tema sõnutsi analüüsitakse haiglas alati kõiki probleemseid sünnituskäike ja pärast seda sünnitustki võeti kõigilt asjaosalistelt seletuskirjad.



“Antud juhul ei hinnanud tohter sünnituse kulgu õigesti, mille tulemusel kujunes lootel hapnikupuudus, ja kuna seda õigel ajal ei avastatud, hilines keisrilõige. Sellel omakorda oli kaks halba tulemust: laps jäi küll keisrilõikega sündides ellu, kuid sai ajukahjustusi ja naine kaotas emaka,” kirjeldas Vahula. “Oleks loote hapnikuvaegus varem diagnoositud, oleks olnud suurem võimalus, et ... Me ei saa väita, et siis oleks sünnitusel sama tulemus olnud.”



Tartu ülikooli kliinikumi hinnangu põhjal on nüüdseks kolmeaastasel tüdrukul raske närvisüsteemi kahjustus arengus mahajäämuse ja krambisündroomidega.



“Lapsel käivad pidevalt krambid,” sõnas Raudsepp. “Laps suudab vaid lühiajaliselt ümbrust jälgida ning nutab ja naerab. See on kõik, mida ta teha saab. Ja lootust, et ta iseseisvalt liikuma hakkab, arstid ei anna.”



Emale tähendab see diagnoos, et ülejäänud elu peab ta tegelema vaid lapse hooldamisega.



Kõrvaldati töölt


Pärast sünnitust toimunud sisejuurdluse tulemusena kõrvaldati Heinväli suurema riskiga töölt. Sellega kaasneb palgalangus. “Sellest sündmusest alates ei ole Heinväli enam Pärnu haigla sünnitusosakonnas töötanud, tal pole juurdepääsu opi-tuppa. Lisaks kohustasime teda oma kulul läbima täienduskoolituse,” rääkis Vahula.



Heinväli töötab edasi haigla naistenõuandlas. “Jah, meilt võidakse ju küsida, et mis te teda tööle lubate, aga meditsiin ei ole mustvalge,” tõdes Vahula. “Vaadates kohtuotsust, tundub mulle, et ka kohus ei pidanud vajalikuks temalt arstikutse äravõtmist. Meie samamoodi arvame, et Heinväli ei ole patsientidele ohtlik. Töö naistenõuandlas eristub selle poolest, et üle 70 protsendi visiitidest on ennetavad, nõu küsivad. Meie hinnangul saab Heinväli selle tööga hästi hakkama.”



Raudsepa sõnutsi on tema poole pöördunud veel üks naine, kellel sünnitus Pärnu haiglas lõppes väga traagiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles