Parkimismaja ehitus võib jätkuda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Nordecon International linna tingimustega lepib ja parkimismaja valmis ehitab, saab järgmisel talvel Pärnu Keskuse kõrval toidupoodi minna.
Kui Nordecon International linna tingimustega lepib ja parkimismaja valmis ehitab, saab järgmisel talvel Pärnu Keskuse kõrval toidupoodi minna. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus on valmis leppetrahvi vähendama, kui OÜ Win Markets Pärnu kesklinnas pooleli jäänud parkimismaja 31. oktoobriks valmis ehitab.


Win Markets, AS Eston Ehitus ja AS Nordecon International saatsid linnavalitsusse kirja, milles väljendati valmisolekut parkimismaja 31. oktoobriks lõpuni ehitada. Ettevõtjate üks soove oli, et linn loobuks veebruari alguseks 6,125 miljoni kroonini kasvanud ja iga päevaga 25 000 krooni võrra suurenevast leppetrahvi nõudest.



Linn ei taha kõigest loobuda


“Kindlasti pole ma nõus sellega, et kui ettevõtted loobuvad poolest, siis linn kaotagu 100 protsenti. Reedel läks välja kiri, milles tehti ettepanek 6,1 miljonist 2,125 miljonit maha võtta ja leppetrahvi arvestus peatada,” rääkis linnapea Toomas Kivimägi.



Win Marketsi esindajale Toomas Õunapile saadetud kirjas avaldas linnavalitsus valmisolekut parkimismaja valmimise tähtaega veel kord pikendada, peatada leppetrahvi arvestus selle aasta 1. veebruarist 31. oktoobrini ning loobuda 2,125 miljoni krooni nõudmisest. Seda siiski vaid juhul, kui ettevõte tasub 1. maiks leppetrahvist kaks miljonit krooni ja esitab vähemalt 31. maini 2011 kehtiva tagasivõtmatu pangagarantii 4 125 000 krooni maksmiseks.



4 125 000 kroonist kaks miljonit peaks Win Markets maksma 2011. aasta 1. maiks. 2,125 miljoni krooni ja üheksa kuu leppetrahvi nõudest on linn valmis loobuma, kui parkimismaja 31. oktoobriks valmis on.



Osa leppetrahvi kõrval peaks Win Markets enne 1. maid tasuma 1 038 647 krooni servituuditasu. See on hind linnamaa kasutamise eest, et sellele parkimismaja sissesõiduramp ehitada.



Raha on mõtet küsida neilt, kellel seda on. Vahepeal liikus Win Markets pankroti poole, kuid siis võttis pankrotiavalduse esitanud UniCredit Bank oma avalduse tagasi.



Parkimismaja on Pärnu Keskusele vaja


Parkimismaja ehitus on lahutamatult seotud Pärnu Keskuse omanikfirma OÜ Aida Partnerid saneerimisega. Saneerimiskava suhtes pole Pärnu maakohus veel seisukohta võtnud. Ettepaneku järgi võtaks Pärnu Keskuse üle mõni Nordecon Internationali tütarfirma ja Aida Partnerite võlausaldajad peaks osast nõuetest loobuma.



Pärnu Keskuse päästmise tugisambad on kaubanduskeskuse peal asuvate korterite müümine ja parkimismaja lõpuni ehitamine. Parkimismaja esimesele korrusele on kavandatud Maxima toidukauplus, mis ostjaid kaubanduskeskusesse meelitaks.



Ekspertide hinnangul kulub parkimismaja lõpetamiseks ligi 30 miljonit krooni. Sellele lisanduks viis miljonit (neli miljonit leppetrahvi ja miljon servituuditasu), mis linnavalitsusele maksta tuleks.



Port Arturi mõju linnavalitsuses?


“See neli miljonit pole summa, mille pärast ehitamata jätta. Seda enam, et linn on parkimismaja valmimistähtaegade osas kaks korda järeleandmisi teinud,” ütles Kivimägi.



Kontserdimaja ja Port Artur 2 vahele kerkinud parkimismajast kujunes terava vaidluse objekt Pärnu Keskuse ja Port Arturi kaubakeskuse omanike vahel. Port Arturi omanikud protestisid, et eelmine linnavalitsus hoonestusõiguse tingimusi muutis ja toidupoe maja esimesele korrusele ehitada lubas. Samuti võeti uue linnaväljaku ehitamise tulemusena Port Arturi külastajatelt ära kahe maja vaheline parkimisplats.



Port Arturi kaubakeskuse kunagisest tegevjuhist Romek Kosenkraniusest ja Port Artur Grupi kaasomaniku Viljo Vetiku abikaasast Annely Akkermannist on nüüd saanud Pärnu abilinnapead. Sellele vaatamata on linnavalitsus valmis järeleandmisteks, selle asemel et järjest kasvavat leppetrahvi kasutades parkimismaja lõpetamist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles