Eurole üleminek teeb rahakoti raskemaks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Swedbank teatas klientidele, et euro kasutuselevõtmisel hakkavad pangaautomaadid kõige väiksema rahatähena väljastama kümneeuroseid, sest viieeurone ei sobi pangaautomaatidele ja kipub sinna kinni jääma.


Kümme eurot on 156 krooni ja 47 senti. Väikseim paberraha, viie-eurone, on võrdne 78 krooni ja 23 sendiga.



Paberrahatähtedest on kasutusel viie-, kümne-, 20-, 50-, 100-, 200- ja 500eurosed. Euromünte on ühe-, kahe-, viie-, kümne-, 20 ja 50sendiseid ning ühe- ja kaheeuroseid.



500 eurot on Eesti kroonides 7823.30 krooni. Viiesendine on väärt 78 senti, kaheeurone 31.29 krooni.



Tõenäoliselt ei hakka enamik inimesi kogu aeg arvestama, sest esialgu peavad kaupmehed hinnad esitama kahes vääringus: eurodes ja kroonides. Küll aga hakatakse rohkem maksma pangakaardiga, ennustab Swedbank.



Kui praegu maksab jäätis näiteks kuus krooni, on ostjal lihtne rahakotist kolm kahekroonist välja otsida. Pärast euro kasutuselevõtmist hakkab sama jäätis maksma 38 eurosenti. Tasudes selle eest viieeurosega, saame müüjalt tagasi kaks kaheeurost (17 grammi), 50sendise (7,8 grammi), kümnesendise (4,1 grammi) ja kahesendise (3,06 grammi).



Kokku 31,96 grammi kaaluv rahahunnik on kaalult natuke rohkem kui kuus Eesti ühekroonist (üks münt kaalub viis grammi) ja enam-vähem võrdne 16 kahekümnesendisega (üks 20sendine kaalub kaks grammi).



Suurenev mündikogus sunnib rahakoti münditasku suurust vaatama või kaardimakseid eelistama. Oluliseks muutub täpse raha väljalugemine, et mitte liigseid münte korjata.



Swedbank soovitab enne eurole üleminekut kontrollida, kas pangakaardi sularaha väljavõtmise limiit on piisav kümneeuroste kättesaamiseks. Eriti tasuks üle vaadata laste kaartide limiidid, sest saja- või 150krooniste päevalimiitidega enam hakkama ei saa.



Rohkem infot erinevate euro rahatähtede ja müntide kohta leiab Euroopa Keskpanga Interneti koduleheküljelt http://www.ecb.europa.eu/euro/html/index.et.html. Seal on ka erinevate pangatähtede turvaelemente kirjeldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles