Altkäemaksusüüga ekspolitseinik taotles õigeksmõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine Pärnu politseiprefektuuri korrakaitseosakonna ülemkomissar Gunnar Suur elas jõukat elu ja sattus uurimisorganite tähelepanu alla.
Kunagine Pärnu politseiprefektuuri korrakaitseosakonna ülemkomissar Gunnar Suur elas jõukat elu ja sattus uurimisorganite tähelepanu alla. Foto: Urmas Luik

Tallinna ringkonnakohus arutas kolmapäeval altkäemaksu võtmises süüdi jäänud endise kõrge politseiametniku Gunnar Suure kaitsja apellatsioonkaebust, milles ta taotles oma kaitsealuse õigeksmõistmist.


Kaitsja Janno Kuusk soovis, et kohus hindaks tõendid ümber, ning kinnitas, et süüdistuses märgitud soodustusi pole Suur tegelikult saanud. Kuuse hinnangul peaks ringkonnakohus maakohtu lahendi tühistama ja Suure õigeks mõistma.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus jäi endiselt seisukohale, et Suure süü on tõendatud ning maakohtu süüdimõistev otsus oli igati pädev.

Pärnu maakohus mõistis jaanuari keskel Pärnu prefektuuri kunagise korrakaitseosakonna ülemkomissari, Lõuna prefektuuri nõuniku ning julgestuspolitsei ülemkomissari Suure (42) süüdi kõigis talle süüks pandid kuriteoepisoodides ja karistas kolmeaastase tingimisi vangistusega niisama pika katseajaga.

Algselt olid kohtu all ka Suurele süüdistuse järgi altkäemaksu andnud Joel Mitt (30) ja Olga Aasav (49), kuid nende osas lõpetas kohus juba protsessi alguses süüasja otstarbekuse kaalutlusel. Samas pani kohus mõlemale kohustuse tasuda riigi tuludesse 30 000 krooni.

Riigiprokuratuur süüdistas praegu Soomes elavat Suurt korduvas altkäemaksu võtmises ning talle altkäemaksu andmises AS Hansa Liising Eesti Lääne regiooni endist juhatajat ja praegust kindlustusfirma RSA partnersuhete juhti Mitti ning ööklubide Atlantis ja Sunset ning restorani Subboteja juhti Aasavit.

Suure süüdistus põhineb sellel, et ta kasutas politseisüsteemis kõrgetel ametikohtadel töötades ära oma ametiseisundit ja lahendas oma tuttava Miti ning tolle tuttavate sekeldusi politseiga.

Nii päästis Suur Miti väärteomenetlustest ühes ööklubi kakluses ja avalikus kohas urineerimises ning Miti kaks sõpra politseinike solvamise kriminaalasjast.

Ka korraldas Suur julgestuspolitsei ülemkomissarina Aasavi ööklubisse Sunset oma alluvaid julgestuspolitsei töötajaid turvameesteks.

Politseiteenistuse seaduse järgi ei või politseiametnik töötada teise tööandja juures, välja arvatud pedagoogilisel, teaduslikul või loomingulisel tööl.

Süüdistuse järgi võimaldas Mitt Suurele aastate jooksul mitu ülikasulikku autoliisingu lepingut ja Aasav andis Suurele tema teenete eest 40 000 krooni protsendita laenu.

Suur on väitnud, et tegemist oli tavalise laenu, mitte altkäemaksuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles