President tutvus piiripealse eluga

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President jälgis õppuste käiku tähelepanelikult.
President jälgis õppuste käiku tähelepanelikult. Foto: Ants Liigus

“Nüüd ma olen siin – see on väga tore,” sõnas täna Pärnu Kesklinna sadamakail üle aastate taas Valvega kohtunud president Toomas Hendrik Ilves muheldes.

Valve oli riigipeale silma jäänud juba paar aastat tagasi. Toona Nasva sadamas. “Siis ta oli lihtsalt üks metallist kest,” mäletab Ilves, kuidas Saaremaa laevameistrid piirivalve uusimat väikelaeva alles ehitasid.

Täna näitasid Valve ja tema meeskond Eesti läänepiiri vettpidavust kontrollima tulnud Ilvesele, milleks nad suutelised on. Selleks korraldati õppus, mille käigus lainetest päästeti muuli lähistel ümber paiskunud paadi meeskond.

Kiirus ja osavus, millega hädalised päästeti, tugevdas Ilvese usku sellesse, et riik toimib ning piir, mis selle üks tähtsamaid tunnuseid, on kindlates kätes. “Eesti kodanikud ja meie külalised võivad end Eesti vetes kindlalt tunda tänu teie eeskujulikule tööle,” ei olnud ta laeva külalisteraamatusse sissekannet tehes kiitusega kitsi.

Tunnustussõnu jagus presidendil kõigile Eesti piiri valvavatele ja turvalisust tagavatele ametnikele, kelle tegevus, nagu Ilves tõdes, on pärast Schengeni viisaruumiga ühinemist muutunud varasemast tunduvalt keerukamaks ja vastutusrikkamaks. “Kui seaduskuulekad kodanikud naudivad Schengeni hüvesid, siis piirivalvurid maksavad selle oma tööga kinni,” sõnas esmaspäeval kagu- ja lõunapiirilgi toimuvaga tutvunud president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles