Kilingi-Nõmme kesklinnas jätkub ühisveevärgi rajamine

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Piki Kilingi-Nõmme peatänavat ehk Pärnu maanteed paigaldab AS Merko Ehitus vee- ja kanalisatsioonitorustikku, sidumaks kesklinna 11 tänavat ühtsesse süsteemi.
Piki Kilingi-Nõmme peatänavat ehk Pärnu maanteed paigaldab AS Merko Ehitus vee- ja kanalisatsioonitorustikku, sidumaks kesklinna 11 tänavat ühtsesse süsteemi. Foto: Urmas Luik

Kilingi-Nõmmes jätkub ühisvee- ja kanalisatsioonitorustiku paigaldamine, aktsiaseltsid Merko Ehitus ja Merko Infra näitavad töökultuuri, millest Saarde valla keskuse elanikud mullu vaid unistasid.

Uuel riigihankel ühispakkumuse teinud Merko mehed lõpetasid 3. juunil südalinnas Turu tänaval vee- ja kanalisatsioonitorude paigalduse. Seal, parkla vastas, meenutasid maapinnal kaarduvad plasttorupaarid linlastele talv läbi objektilt äkklahkunud faciolasi.

Meenutagem, et Saarde vallavalitsus kui tellija ütles 24. septembril 2009 AS Facio Ehitusele üles ligi kümne miljoni kroonise objekti lepingu ja kuulutas välja uue avaliku riigihanke. Facio väitel mindi alt alltöövõtjatega.

Teistsugune töökultuur

"Inimesed on väga positiivsed, ei anna võrreldagi eelmise aastaga," räägib Karja tänava elanik Olev Paukson, kelle kodutänavat mullu kuus korda kaevati, enne kui torud nõuetekohaselt maasse said.

"Nüüd on südalinnas Merkol mitu brigaadi peal, töö käib hommikust õhtuni ja see, mis on tehtud, on 100 protsenti tehtud: toimib, ei pea enam lahti lõhkuma," jätkab Paukson.

Saarde valla keskuses Kilingi-Nõmmes viiakse veevärk ja kanalisatsioon 11 tänavale, torusid pannakse maasse 4,7 kilomeetrit ja üle 30 majapidamise võib hakata oma kinnistul kaevetöid tegema, pääsemaks kuivkäimlatest ja kaevust vee tassimise vaevast. Kuid see on väike protsent, võrreldes tõsiasjaga, et jätkuvalt on üle poole linna majapidamistest vee- ja kanalisatsioonivõrku ühendamata. Ja jäävadki, kuni vald suudab leida linnas, sellega piirnevas Saarde külas ja Järve kooperatiivis töö jätkamiseks KIKi toetusega Euroopa Liidu kukrust üle 100 miljoni krooni.

Mullu 22. juulil, kui Facio töömehed Karja tänaval kopa maasse lõid, märkis Saarde abivallavanem Andres Kukk, et see on kilinginõmmelastele sajandi projekt. "Ei ole üldse võimalik öelda, et midagi saaks meil linnas olla tähtsam kui see vesi ja kanalisatsioon," kinnitas ta.

Saarde vallavolikogu oli selleks ajaks teinud otsuse, et peatab liitumistasu maksmise liitumisel ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga Kilingi-Nõmmes 1. juulist 2009 kuni 31. detsembrini 2010. See otsus on jõus.

Tähtaeg 15. september

Allhankijatena on Merko kaasanud torutöödesse OÜ Olio Projekti ja OÜ Teedeprojekti.

„Pinnas on ilus, liivane, paneme torud kolme meetri sügavusele, läheme piki Pärnu maanteed edasi," räägib objekti töödejuht Aldo Avaste.

"Merko alustas töid Sambla ja Põllu tänaval, sellest nädalast teeme töid vastavalt Saarde vallavalitsuse ja Merko Ehituse vahel sõlmitud lepingu ajagraafikule Pärnu maanteel ja Pargi tänavas," selgitab tööde kulgu Merko Ehituse projektijuht Toomas Raja.

Peatöövõtja ja tellija vahel 19. aprillil alla kirjutatud lepingu järgi peab töö saama üle antud kolme kuu pärast, 15. septembril.

„Raskem etapp on ees, Kooli tänaval tuleb torustik paigaldada ligi viie meetri sügavusele, see töö jääb juuni teise poolde," mainib abivallavanem Kukk.

Valla ühisvee ja kanalisatsiooni arengukavaga selle koostamisest 2006. aastal tegelnud Kukk tõdeb, et paraku napib raha torustikega tänavate mustkatte alla viimiseks.

Suurprojekti raha taotles Saarde vald SA Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK), mis nõukogu otsusega eraldas 8,65 miljonit krooni. Omaosalusena pidi vald lisama 1,29 miljonit krooni. Lootusrikkalt alanud töö jäi paraku pooleli, KIK otsustas projekti pikendada, töö jätkub ja tellija järelevalvet teeb Infragate Eesti AS.

Saarde vallale ebameeldiva üllatusena tuli aga KIKilt äraütlev seisukoht kahe ja poole tuhande elanikuga linna ülejäänud piirkondade ühisvee- ja kanalisatsioonitorustike ehitamise alustamise ja jätkamise kohta. Taotleti ELi ühtekuuluvusfondi raha.

„See tähendab sisuliselt kogu edasise ehituse mittetoimumist, sest kohalikul omavalitsusel leida veemajanduse tarvis ligi 130 miljonit krooni on ulmevaldkond," kirjutab Kukk mai Saarde Sõnumites.

Kukk võiks lisada meeldetuletusena valitsusele, et just selle ELi ees võetud kohustuse järgi tuleb 2013. aastaks ehitada välja ühisveevärk ja kanalisatsioon kõikides üle kahe tuhande elanikuga asulates.

Tagasi üles