Kohus vaagis valu hinda

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Seger.
Mikk Seger. Foto: Ants Liigus

Kolme noore inimese surmaga lõppenud autoavarii põhjustamise eest seitsmeks ja pooleks aastaks vangi mõistetud Mikk Segeri kaitsetandem vandeadvokaadid Kristiina Lee ja Külliki Namm andsid eile Pärnu maakohtu istungil jõulise vastulöögi kannatanute nõudmisele hüvitada endale tekitatud moraalne kahju.

Nammi väitel ei saa nad leppida õnnetuses kaks poega kaotanud Ülle Kivisilla 9,7 miljoni kroonise nõude ega poja kaotanud Raivo Kullamaa poole miljoni kroonise nõudega. "Lastele ei ole hindu pandud ja laste kaotuse eest kahjutasu nõuda ei saa," märkis ta.

Ehk laste kaotust ja sellest tulenevaid kannatusi tuleb vaadata kui mittevaralist kahju ning kahju kui selline, nagu toonitas Lee, peab olema alati tõendatud. "Ei saa asuda seisukohale, et mul on raske, ma esitan nõude ega peagi seda tõendama," on tema sõnutsi ohtlik luua pretsedent, kus pelgalt lähedase surm võimaldab surma põhjustajalt kahjutasu sisse nõuda.

Istungil osalenud prokurör Kristine Tamm nentis, et moraalse kahju hüvitamise aluseks on erandlikud asjaolud. Näiteks vahetu kokkupuude hukkunutega. "Keegi ei vaidlegi, et süüdi on Seger, aga mis on erandlikud asjaolud?" sõnastas ta küsimuse, mis tuleb esitada.

Kullamaad esindava Anu Talu hinnangul on lapse kaotamine iseenesest erandlik sündmus ja vanematele pöördumatu mõjuga. "Pole lootust jagada enam laste rõõmu, toetada neid raskel hetkel, tunda rõõmu nende edu üle," pidas ta kohtusaalis emotsionaalse kõne. Lisades, et hingevalu, mida lapse kaotanud vanem tunneb, ei pea tõendama, see polegi võimalik. "Selliste tõendite nõudmine on küüniline," märkis ta.

Laskmata end Talu kõnest mõjutada, märkis Lee, et pereliikme kannatus põhjustab alati kannatusi, mistõttu ei saa seda lugeda erandlikuks. Ja kuna pole otseseid tõendeid, mis tõestaksid hukkunud poiste vanemate kannatusi, tuleb nende nõuded jätta rahuldamata.

Nüüd on mõlema poole argumendid ära kuulanud kohtunik Igor Pütsepa otsustada, kas ja kui palju raha Segerilt kannatanutele välja mõista. Oma otsuse teatab kohtunik 21. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles