Ingerisoomlased tantsisid ja laulsid suvepealinnas

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingerisoomlased marssisid pühapäeval rongkäigus läbi Rüütli tänava Vallikääru.
Ingerisoomlased marssisid pühapäeval rongkäigus läbi Rüütli tänava Vallikääru. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel pidasid Pärnus oma juubelihõngulist 20. laulu- ja tantsupidu Eesti ingerisoomlased, keda külastasid rahvuskaaslased piiri tagant.


Pärnu ingerisoomlaste seltsi eestvedaja Hillar Talviku teatel kogunes ingerlasi Pärnusse pealt 500, esindatud olid nii kümme Eesti seltsi kui kohal olid kaugemad külalised Peterburist, Karjalast, Soomest ja Rootsist.

Laupäeval näitasid ingeri-soomlased Rüütli platsil rahvatantse, pühapäeval peeti jumalateenistus Eliisabeti kirikus ning rongkäigule läbi Rüütli tänava järgnes peakontsert Vallikäärus.

Talvik märkis, et jäi üritusega rahule.

“Oleme küll väike rahvusgrupp, kuid väga hästi organiseeritud ja seetõttu tuli Pärnusse ingerlasi isegi neist seltsidest, kus neid on vaid mõni, nagu näiteks Järvakandis,” rääkis Talvik. “Tore, et pealtvaatajad tulid samuti üritusega kaasa. Tänan külapillimehi, kes andsid pühapäeval enne meie rongkäiku Rüütli platsil kontserdi. Neid vaatama kogunenud pealtvaatajad tulid hiljem meiega Vallikääru kaasa.”

Talviku kinnitusel on ingerlaste folkloori usinalt uuritud, nii kõlasid ingerisoomlaste peol ehtsad ingeri rahvalaulud ja tantsiti ingeri rahvatantse. Pärnus tegutsevad ingeri rahvatantsurühmad Kullero ja Mummot, keda juhendab Helje Peet. Pärnu ingerisoomlaste seltsis tegutsevad ka käsitööring Lembi Samošina eestvedamisel ja koor, mida juhib Grete Tammaru.

Ingerisoomlaste tegevusega saab tutvuda Lõuna tänaval asuvas ingerisoomlaste seltsimajas, kus on avatud infopunkt ja näitus Pärnu seltsi tegevusest. Peale selle on taastusravikeskuse Estonia rohelises majas avatud ingerlasi tutvustav fotonäitus.

Usinalt vähemusrahvuste kultuurielu vedav Talvik kavatseb luua peagi Pärnu soomlaste seltsi, et korraldada suvepealinnas üks laiapõhjaline Soome festival.

Augustis plaanivad Pärnu avatud kultuurikeskused Kollisti selts, Raeküla Vanakooli keskus, Nooruse maja ja ingerisoomlased ühtset festivali “Augustiunetus”.

Ajalooline Ingerimaa asub Loode-Venemaal Peterburi ümbruses. Kinnitamata andmetel elab Läänemere maades ingerlasi 60 000 ringis, neist 13 000 Eestis ja enam-vähem võrdselt 15 000 Rootsis, Soomes ja Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles