Kuumaperioodil aitab leevendust leida kliimaseade

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABC Kliima Pärnu salongi juhataja Mart Lohk soovitab nõudlikumale kliendile konditsioneeri asemel kliimaseadet.
ABC Kliima Pärnu salongi juhataja Mart Lohk soovitab nõudlikumale kliendile konditsioneeri asemel kliimaseadet. Foto: Ants Liigus

Kui kuumalainel seilamisest isu täis ja ventilaatorgi ei paku enam leevendust, on mõistlik vaadata konditsioneeri poole.

ABC Kliima Pärnu salongi juhataja Mart Lohk soovitas enne ostmist selgeks teha, mida seadmelt oodatakse. Konditsioneeri kasutatakse siseruumides peamiselt õhu jahutamiseks. Seade töötab sisuliselt külmkapi põhimõttel: ruumi õhust eraldatakse liigne soojus ja pumbatakse välja. “Eestis öeldakse millegipärast konditsioneeri kohta ka õhksoojuspump, kuid selle kohta oleks täpsem öelda kliimaseade, sest peale jahutamise saab sellega efektiivselt kütta,” seletas Lohk.

Kliimaseade sobib kütmisekski

Mehe sõnutsi saab kütta tavalise on/off-tüüpi konditsioneerigagi, kuid see on äärmiselt kulukas viis meie kliimas sooja saada. Sellel, kes soovib suvel jahutust ja talvel sooja, tuleks soetada kliimaseade. Nimelt on sellel juures inverter, mis juhib kompressori tööd ja võimaldab sellega säästlikult küttagi. Pealegi on sellel küljes talvine varustus, mis tagab tõrgedeta töö isegi suuremate miinuskraadide juures.

Samuti on nii konditsioneeril kui kliimaseadmel õhu kuivatamise funktsioon. “Kuiva, ent kõrgemat temperatuuri on palju lihtsam taluda. Seega ei pea konditsioneer temperatuuri väga madalaks jahutamagi, et tekkiks juba tunne lahedamast olekust, küll peab õhk olema piisavalt kuiv,” seletas Lohk. See annab omakorda energiasäästu, sest madalamale temperatuurile jahutamine võtab rohkem voolu.

Ettevaatlik tuleb olla ruumi temperatuuri liiga madalaks jahutamisel, võrreldes välise õhuga. Nii võib kergesti külmetushaiguse üles korjata, kui liikuda tihti õue ja toa vahet.

Kes soovib, saab juurde tellida õhuionisaatori, mis rikastab õhku negatiivsete õhuioonidega ja lagundab protsessi käigus positiivseid.

Konditsioneer paigutub pea kõikjale

Konditsioneeri võimsuse valimisel  tuleks arvestada, et jämedalt võttes kulub ruutmeetrisele pinnale, mille lae kõrgus on 2,5 meetrit, 100 vatti võimsust. “Umbkaudu tarbib seade 50-60ruutmeetrisel pinnal 15kw/h elektrit, mis praeguste hindade juures peaks olema paarkümmend krooni ööpäevas,” tõi Lohk näite.

Kliimaseadme ja konditsioneeri võib paigaldada igale poole. Vastavalt võimalustele saab neid panna seinale, aknale, lakke, ripplae alla ja põrandale. On mobiilseid konditsioneere, mis ei vaja eraldi paigaldamist, neid saab liigutada ühest ruumist teise.

“Sõltub, mida, kus ja kui palju on vaja jahutada, variante saab omavahel kombineerida, et saavutada parim tulemus,” kinnitas Lohk.

Hooldamine on lihtne

Juba soetatud kliimaseade või konditsioneer ei vaja suurt hooldust. Tolmusemas keskkonnas võib kord nädalas või harvemgi puhastada tolmuimejaga või pestes kapronist õhufiltreid. Sellega saab igaüks oma jõududega hakkama. Kord aastas on soovitav lasta seade üle vaadata tehnikul, kes kontrollib külmaine rõhku, lekkeid ja seadme välisosa korrasolekut.

Tänavused ilmad on ABC Kliima salongi teinud populaarseks kohaks.

“Konditsioneeride müük on ilmade tõttu kolm korda tõsunud, sellepärast peab ostusooviga inimene leppima kolme-neljapäevase järjekorraga, sest lihtsalt ei jõua nii kiiresti tellimusi täita,” laiutas salongi juhataja käsi. “Kõik tahavad ju kohe masinat kätte, et kuumast leev

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles