Pärnu lahes lõhati vana torpeedo jäänused

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lahes tehti kahjutuks lõhkekeha.
Pärnu lahes tehti kahjutuks lõhkekeha. Foto: Lääne prefektuur

Eile tegid mereväe tuukrigrupi tuukrid koostöös Pärnu kordoniga Pärnu lahes kahjutuks vana torpeedo detailidest koosneva objekti.

Kohalik kalur teavitas mõni päev tagasi lõhkekeha meenutavast objektist Pärnu lahel Reiu ranna lähedal kaldast umbes 500 meetri kaugusel. Pärnu kordon käis infot kontrollimas ja tähistas objekti asukoha, et koos spetsialistidega leiule hinnang anda, teatas Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Grak.

Eile kell 11.35 väljus Pärnu jahisadamast kordoni mootorpaat, pardal kuus meest, ja võttis suuna kõnealusesse piirkonda. Kell 11.55 jõuti kohale ja tuuker läks vee alla, et kontrollida merepõhja ja uurida, kas seal on veel lõhkekehi. Neid ei olnud. Varem leitud ja tähistatud objekt oli vana torpeedo suruõhusilinder.

Võeti vastu otsus, et kõige otstarbekam on see kohapeal lõhata. Tuuker paigaldas lõhkelaengu ja kell 13.42 see lõhati. Torpeedo osa purunes ja vajus põhja, kolme meetri sügavusele. Pärast lõhkamist võeti suund sadamasse ja kell 14.19 kinnitati otsad Pärnu jahtklubis.  

Ühisettevõtmisel osalesid neli inimest mereväe tuukrigrupist ja kaks Pärnu kordonist.

Pärnu kordoni juhi Janek Pinta sõnade kohaselt ei ole sellised leiud Pärnu lahes õnneks sagedased. „Arvestades, et Pärnu lahes liigub palju aluseid, kujutavad vanad lõhkekehad neile suurt ohtu,“ märkis ta.

„Kõigist avastatud lõhkekehadest on õige teada anda telefonil 112 ja neid ise mitte puutuda ega liigutada, sest sellega võivad kaasneda traagilised tagajärjed,“ rääkis Pinta. „Hea on, kui leitu tähistatakse millegagi, mis annab märku ohust ja teeb selle sündmuskohale siirduvatele spetsialistidele kergemini leitavaks.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles