Kristel Kallau: Kunstiõpingud liiguvad lapsele lähemale

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Kallau.
Kristel Kallau. Foto: Urmas Luik

Täna viimast päeva kestab Pärnu kunstikoolis avatud uste nädal, kus kunstikooli õpetajad juhendavad töötubades huvilisi tasuta. Täna 11-14 õpetavad Kristel Peeterson ja Julia Toots tegema esemetele Ann Wildrose’i tehnikas kollaaže ja Riina Georg avab voolimise töötoa.


Avatud uste päevad toimuvad kunstikoolis juba kolmandat suve.

Pärnu kunstikooli direktor Kristel Kallau, kas huvilisi töötubadesse ikka jätkub?

Huvilisi on väga palju, näiteks eile oli meil töötoas 36 õpilast, kes tahtsid proovida kätt klaasimaalis. Samuti oli kahel esimesel päeval palju huvilisi ja see ainult rõõmustab. See on märk, et inimesed leiavad üles info meie majas toimuva kohta. Ja täiskasvanutelegi pakume septembris taas võimalust tegelda meie majas joonistamise, maalimise, modelleerimise ja keraamikaga.

Kevadel oli päevakorras linna omandisse kuuluvate kaunite kunstide koolide liitmine. Kas see kavatsus on päevakorrast tänaseks maas?

On suvi ja kõik puhkavad, uudiseid ei ole. Võime oma praeguste ja uute õpilaste rahustuseks öelda, et sellel sügisel 30aastaseks saav Pärnu kunstikool alustab tavapärast tööd ikka oma kodus Kerese 3.

Kas vastuvõtt kunstikooli on juba lõppenud?

Lisavastuvõtukatsed toimuvad 30. ja 31. augustil. Kunstikooli võtame lapsi alates seitsmendast eluaastast ja tulla võivad eri vanuses kooliõpilased. Õppekava on paindlik ning võimaldab kunsti süvaõpet, aga ka väiksema koormusega kunstiringi tasemel õpet.

Kui lapsel on huvi kunstiga tegelemise vastu, soovitame tulla vaatama ja vestlema.

Kellele selline paindlik õpe sobib?

Noorematele, seitsme- kuni üheksa-aastastele lastele toimuvad kunstikooli astumiseks ettevalmistuskursused. Põhikooliealistel pole sageli aega kunstikooli õppekava täies mahus omandada, sest aktiivsed noored tahavad arendada end mitmekülgselt, käia tantsimas ja laulmas, samal ajal soovivad pisut ka kunstiga tegelda. Neil on võimalik liituda kunstiringiga. Eelmisel aastal avasime ühe kunstiringi rühma ja see töötas hästi. Sellel aastal avame veel vähemalt ühe rühma, mis õpetaja Riina Georgi käe all hakkab toimetama. Kunstiringi on põhikooliõpilaste kõrval oodatud algkooliealisedki. Kui gümnasist tunneb, et soovib minna õppima mõnele kunstiga seotud erialale, saab ta meie koolis osaleda ettevalmistuskursustel.

Maakonnas elavatel noortel vist Pärnu munitsipaalhuvikooli asja pole?

Maakonna noortega on meil lood nagu kõigis linna huvikoolides: kui vald väljastab garantiikirja, et on valmis maksma õpingukoha eest, võtame meie rõõmuga vastu.

Kunstikool pakub mudilastele kunstitunde Pärnu koolideski.

Põhimõtteks on, et kunstikool tuleb lapse juurde. Et väiksel lapsel poleks vaja linnas seigelda. Meie õpetajad annavad kunstitunde Kuninga tänava põhikoolis ja Koidula gümnaasiumis. Alates sellest sügisest ka Pärnu vabakoolis. See on alternatiiv pikapäevarühmale. Kunstitund algab pärast koolitundide lõppu ja ajal, kui lapsevanemad on veel tööl. Õpetajad pakuvad lastele käelist tegevust, mis on lõbus ja loominguline. Tunnis meisterdatakse ja katsetatakse eri kunstitehnikaid. Kui lapsel tekib aasta-kahega kunsti vastu sügavam huvi, saab ta jätkata juba kunstikoolis. Koostöö koolidega on seni hästi sujunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles