Kaks ohvrit

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Esmaspäeval, 30. augustil langes Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Eesti jalaväekompanii Estcoy-10 kaitseväelane, 20aastane nooremseersant Herdis Sikka. Soomukijuht nooremseersant Sikka sai isevalmistatud lõhkekeha (IED) plahvatuses üliraskelt vigastada, kui tema allüksus patrullis jalgsi Wahidi patrullbaasist alla viie kilomeetri kaugusel Eesti jalaväekompanii vastutusalal.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves andis Sikkale postuumselt Kotkaristi teenetemärgi ja tegi sissekande kaastunderaamatusse. “Herdis, Sa langesid, võideldes vägivalla vastu ja rahulikuma maailma eest. Sõjamehe jaoks ei ole midagi auväärsemat kui kaaslaste eest antud elu. Minu sügavaim kaastunne nooremseersant Herdis Sikka lähedastele,” kirjutas president Ilves kaitseministeeriumis kaastunderaamatusse.

Sikka riiklik leinatalitus toimus 4. septembril Tallinna Kaarli kirikus, aga päev enne seda sängitati Pärnu-Jaagupis mulda Aare Viirmaa, kaitseväelane, kes Afganistanis oli mõlemad jalad kaotanud.

Prokuratuur käsitleb 29. septembril meie seast lahkunud Viirmaa surma kui enesetappu ja USA suursaadik Michael C. Polt kirjutas sel puhul kaastundeavaldusena: “Viirmaa traagiline kaotus meenutab meile kõigi lahingutagajärgedega tegelemise tähtsust nii lahinguväljal kui mujal, pärast seda kui meie vaprad mehed ja naised on naasnud koju.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles