Erivajadustega inimesed näitlesid teatripäeval Vändras

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra sotsiaalmaja esitatud näitemängus “Kolmed kosjad” kehastas sultanit Riika Einlo (keskel) ja meheleminekueas tütart Aino Erm. Tuult lehvitas Krista Käver.
Vändra sotsiaalmaja esitatud näitemängus “Kolmed kosjad” kehastas sultanit Riika Einlo (keskel) ja meheleminekueas tütart Aino Erm. Tuult lehvitas Krista Käver. Foto: Urmas Luik

Vändra kultuurimajas oli eile psüühiliste erivajadustega inimeste teatripäev, kus astus üles kümme näitetruppi kokku üle 100 osalejaga kümnest igapäevaelu toetamise teenust pakkuvast asutusest ja mittetulundusühingust kogu Eestist.

Pärnu, Tori, Vändra, Türi, Rapla ja Astangu näitetruppide esituses võis muu hulgas näha “Jussikese seitset sõpra”, “Naerist”, rahvalikke laule, koomilist lindikava, balletti printsist ja printsessist.

Vändra hooldusravihaigla patsiendid lavale ei astunud, kuid olid pannud ühes teistega näitusele kultuurimaja fuajeesse välja oma näputööd.

Kuna tegemist on traditsioonilise üritusega, mille toimumisaeg on seotud igal aastal 10. oktoobril tähistatava rahvusvahelise vaimse tervise päevaga, valmistusid näitetrupid selleks terve aasta.

Iga näitetrupp sai laval olemiseks kasutada 20 minutit, mille jooksul tuli üles seada dekoratsioonid ja maha mängida näidendki.

Enne lavaleastumist ootas kõiki tulijaid kultuurimaja uksel Vändra karu tugev kallistus.

Aili Ani Pärnu haigla psühhiaatriakliiniku päevakeskusest lausus enne etenduste algust, et mängib Tiinat trupi juhendaja näitleja Margus Oopkaubi kirjutatud-lavastatud tükis “Eldur 4 ehk kirjad”.

“Oopkaup tegi ettepaneku, et kuna olen temperamentne, võiks ma näidendisse mängima tulla. Tükk on hästi lõbus. Oleme sellised üksikud naised, kes ajavad ühte meest taga,” kirjeldas Ani. “Eldur saadab neile kirjad ja naised loovad endale suured illusioonid,” jätkas Oopkaup.

Päevakeskuse trupile on see neljas lavatükk, kõik eelmised ja järgminegi on Oopkaubi kirjutatud ning esinetud on Pärnust väljaspoolgi. Harjutatakse kaks korda nädalas.

“See annab sõpradega taas kokkusaamise rõõmu ja elulusti, et ei peaks kodus nelja seina vahel olema,” hindas Ani näitemänguharrastuse endale ülioluliseks.

Näitejuhiga on Ani väga rahul. “Kui vaja, näitab kõik ise ette ja kuulab meie arvamust, kui tuleme ise mõne ettepanekuga välja. Jaanuaris hakkame õppima uut tükki “Eldur 5 ehk sünnipäev”, mis on nii äge, et naera või puruks, kui hakkasime seda lugema,” tunnistas naine.

Vändra sotsiaalmaja tuli välja näitemänguga “Kolmed kosjad”, milles näidati Eesti, Vene ja idamaade kombel kosjaskäimist. Nii teksti kui lavastuse pani vastavalt osalejate võimetele-oskustele kokku Marju Härma-Etäilyus ning idamaise, Eesti ja Vene rahvatantsu seaded õpetas selgeks Terje Õiglane.

Tori hooldekodu vanemtegevusjuhendaja Liina Männiaru sõnutsi said “Jussikese seitsmes sõbras” mängida kõik hoolealused, kes tahtsid, ja teksti päheõppimine võttis omajagu aega. “Tegevusjuhendajad on näinud klientidega palju vaeva, et tükk selgeks saada,” tunnustas ta.

Nii Vändra sotsiaalmaja juhataja Elvi Kalm kui Männiaru möönsid, et näitemängus osalemine on õpetanud hoolealustele koostööd ja oskust teineteist tähele panna, parandanud kõnet, andnud esinemisjulgust ja aidanud niiviisi igapäevaelus paremini toime tulla.


Teatripäev

Psüühiliste erivajadustega inimeste teatripäeva traditsioon sai alguse 2008. aastal Raplamaa vaimupuudega inimeste tugiühingu ja Rapla Vahtra tugikeskuse algatusel.

Mullu korraldasid MTÜ Hingerahu ja Pärnu haigla psühhiaatriakliiniku päevakeskus teatripäeva Pärnus. Tänavu Vändras toimunud teatripäev oli arvult kolmas ja seda vedas MTÜ Välk koostöös alevivalitsuse ja Vändra sotsiaalmajaga.

Eile lepiti kokku, et järgmise teatripäeva tuleval aastal teeb Tori sotsiaalmaja.

Andmed: PP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles